Προ των πυλών είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς η κυβέρνηση θέλει εγκαίρως να έχει έτοιμο το σύστημα που θα παρέχει την ψηφιακή βεβαίωση COVID 19 στους πολίτες.
Αν και το τοπίο είναι «θολό» λόγω των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν μεριμνήσει στην υλοποίησή του, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.
Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και σχετικό έγγραφο χορηγείται από τα νοσοκομεία στους συμμετέχοντες οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μόλις ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διαβεβαιώσεις ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση», όμως αυτό δεν σημαίνει – όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» – ότι δεν έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα που απασχολεί συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εξελιχθεί σε υγειονομικό «διαβατήριο» για κλάδους της οικονομίας – την είσοδο σε αεροπλάνα ή και εστιατόρια και επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και ελέγχους.
Η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ηδη, πάντως, αποκρυσταλλώνονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, που έχει ως αφετηρία την ολοκλήρωση ειδικής πλατφόρμας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης κατά το μοντέλο που πιο πρόσφατα στήθηκε ο ιστότοπος emvolio.gov.gr.
Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, ούτε τη λαμβάνουν όσοι προσέρχονται μέχρι στιγμής για την πρώτη δόση.
Μόνον εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ).
Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον πρόβλεψη για χορήγηση του εγγράφου και διά ζώσης, μέσω αίτησης στα ΚΕΠ.
Το βέβαιο είναι ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) και τύπο εμβολίου (Pfizer κ.ά.).
Σημείο – κλειδί της διαδικασίας θα είναι το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του νέου κοροναϊού της ΗΔΙΚΑ με υπεύθυνο επεξεργασίας το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να ρυθμίσουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας, όπως η ανάγκη για την κρυπτογράφηση – ανωνυμοποίηση ευαίσθητων στοιχείων.
Τι θα γίνει τα ταξίδια;
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr τονίζει, αναφερόμενος στα ταξίδια, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει.
Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού.
Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.
Πάντως, η συζήτηση σχετικά με τα ταξίδια στην εποχή του κοροναϊού έχει φουντώσει και πάλι με ορισμένες χώρες να ετοιμάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW, η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών.
Τέτοιοι τομείς, όπως μεταδίδει η DW, είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός.
Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας. Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις.
Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χτυπούν «καμπανάκι» τονίζοντας ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.