Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την αλλαγή του βάρους κατά την περίοδο των εορτών, παρατηρείται αύξηση στο βάρος μας που κυμαίνεται από 0,5 έως και 6 κιλά! Διατροφικά, η αλλαγή αποδίδεταιστην αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, λόγω της υψηλής κατανάλωσης γλυκών, αλλά και στις μεγάλες ποσότητες τροφής που δεν συνηθίζουμε καθημερινά. Φέτος όμως δεν θα παχύνουμε.
Αν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε την αύξηση βάρους και να σας βρει το νέο έτος με καινούργιους στόχους και όχι προβληματισμένους για τα περιττά κιλά, δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Αρχικά συντηρήστε τη διατροφική σας ρουτίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερηθείτε ή ότι δεν θα απολαύσετε τις γιορτινές ημέρες. Διατηρήστε τα γεύματα που συνηθίζετε και μη χάνετε το πρωινό σας ή τα ενδιάμεσα γεύματα.
Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να αποφύγετε τις υπερβολικές διατροφικές αποκλίσεις. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι ή με γιαούρτι και δημητριακά με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης.
Και οι δύο επιλογές θα σας προσφέρουν ενέργεια και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών. Συνεχίστε, καταναλώνοντας οπωσδήποτε 2 φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Όταν νιώθετε ανάγκη για γλυκό, και αφού έχετε ήδη δοκιμάσει τους κουραμπιέδες την προηγούμενη ημέρα, αποφύγετέ τους και επιλέξτε ένα υγιεινό ενδιάμεσο σνακ, όπως είναι ο χαλβάς από ταχίνι. Στα εορταστικά γεύματα, επιλέξτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο, αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές επιλογές και ελέγχοντας την ποσότητα κατανάλωσης.
Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να προγραμματίσουμε καλύτερα τη διατροφή κατά την διάρκεια των γιορτών, ειδικά όταν κάνουμε δίαιτα.
Η γαλοπούλα και η γέμισή της
Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο και είναι πολύ καλή επιλογή! Η σύνθεση της είναι όμοια με αυτή του κοτόπουλου, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να την αντικαταστήσει για όσους το επιθυμούν.
Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, γι’ αυτό και την χαρακτηρίζουμε «λευκή» πρωτεΐνη. Έτσι σε 100 γρ. φιλέτου γαλοπούλας (στήθος) περιέχονται 9,2 γρ. κορεσμένο λίπος, 1,3 γρ. πολυακόρεστο λίπος και 101 γρ. χοληστερόλης (χοληστερίνης).
Βέβαια αν επιλέξουμε άλλο κομμάτι (με σκούρο κρέας) η περιεκτικότητα του λίπους γίνεται μεγαλύτερη. Αφαιρέστε το δέρμα της γαλοπούλας (πέτσα) και καταναλώστε την άφοβα, χωρίς τύψεις! Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, η γαλοπούλα είναι σημαντική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Όσο αφορά τη γέμιση της γαλοπούλας, που αποτελεί ένα άρρηκτο συνοδευτικό της, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της. Φτιάξτε τη γέμιση πιο υγιεινή, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, αποφύγετε το συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι.
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Την περίοδο των γιορτών θα υπάρξουν πολλά γλυκά στο τραπέζι μας, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Είναι ακατόρθωτο να θεωρούμε ότι θα καταφέρει κάποιος να αποφύγει την κατανάλωση των γλυκών, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή – η κατανάλωση τους χωρίς προσοχή μπορεί να εκτοξεύσει την πρόσληψη σε θερμίδες στα ύψη. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του.
Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη.
Περιέχουν την μισή ποσότητα λίπους από τους κουραμπιέδες και συνήθως γαρνίρονται με άψητα καρύδια, που διατηρούν αναλλοίωτα τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά τους, που προστατεύουν την καρδιά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ένα μέτριο μελομακάρονο μας αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και μόλις 8,5 γρ λίπος, σε αντίθεση με τον κουραμπιέ ο οποίος ανά μερίδα περιέχει περίπου 300 θερμίδες και αντίστοιχα 18 γρ λίπος.
Σημαντική θέση στην χριστουγεννιάτικη περίοδο έχει και η βασιλόπιτα, μιας και καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και έτσι η κατανάλωση της είναι αναπόφευκτη. Η βασιλόπιτα κατά βάσει αποτελεί ένα κέικ, το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά, όπως σοκολάτα ή ξηροί καρποί, που όμως θα του ανεβάσουν κι άλλο το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας περίπου 100 γρ. μας δίνει 350-390
θερμίδες και 20 γρ. λίπος, και γι’ αυτό καλό θα ήταν να περιοριστούμε στο ένα κομμάτι που μας αντιστοιχεί, ακόμη και αν δεν σταθήκαμε …τόσο τυχεροί με την εύρεση του φλουριού! Εναλλακτικά, μπορούμε να προτιμήσουμε να φτιάξουμε μια βασιλόπιτα τσουρέκι, η οποία αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από το κέικ, αφού για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο. Έτσι ένα αντίστοιχο κομμάτι έχει περίπου 250 θερμίδες, αλλά μόλις 7,5 γρ. λίπος.
Το αλκοόλ
Το αλκοόλ τις γιορτινές μέρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με το φαγητό και κάθε κοινωνική εκδήλωση, γι’ αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή, αφού μετά το λίπος (όπου 1 γρ. του αποδίδει 9 θερμίδες), το αλκοόλ αποτελεί την πιο πλούσια πηγή σε θερμίδες δίνοντας 7 θερμίδες ανά γρ. (σε αντίθεση με την πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που δίνουν 4 θερμίδες / γρ.).