Για πολλούς οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για ένα διατροφικό… ξεφάντωμα. Ωστόσο, όπως για κάθε εορταστική περίοδο του έτους έτσι και τώρα αυτό που συστήνεται από τους ειδικούς του χώρου της διατροφής είναι: χαλαρώστε αλλά μην παρεκτραπείτε. Φροντίστε αμέσως μετά από τα εορταστικά τραπέζια και πριν από τα επόμενα να δώσετε στον οργανισμό σας μικρές ανάσες αποτοξίνωσης, για να ξεκουράσετε το πεπτικό σας σύστημα, την καρδιά σας, αλλά και να συμμαζέψετε λίγο τη… ζυγαριά. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε για να το καταφέρετε;
Στα τραπέζια
* Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
* Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματά σας από σαλάτες φρέσκων κατά προτίμηση λαχανικών.
* Σερβίρετε από όλα, αλλά βάλτε τα στο πιάτο σας και αποφεύγετε όταν υπάρχουν πολλά πιάτα στο τραπέζι να «τσιμπάτε» με το χέρι.
* Προτιμήστε γλυκά όπως τα μελομακάρονα.
* Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα.
* Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
Ανάσες αποτοξίνωσης στα μεσοδιαστήματα
Τα διαστήματα από 27 Δεκεμβρίου έως και 30 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης και από 2 Ιανουαρίου έως τα Φώτα είναι σημαντικά, ούτως ώστε να ξεκουράσουμε λίγο τον οργανισμό μας, την καρδιά μας, να μαζέψουμε λίγο το βάρος μας και γενικότερα να δώσουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή τις συγκεκριμένες ημέρες:
Αποφύγετε
* Ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αλλαντικά, τυριά).
* Αλάτι (στο φαγητό και στο μαγείρεμα).
* Φαγητό εκτός σπιτιού (τύπου delivery).
* Αλκοόλ.
Προτιμήστε
* Στα κυρίως γεύματα άπαχες μη ζωικές πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι και τα όσπρια.
* Πολλά φρέσκα φρούτα μέσα στην ημέρα.
* Ελαφριά βραδινά με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, φρούτα ή ελαφριές σαλάτες.
* Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.).
* Πίνετε πολλά υγρά, με άφθονο νερό, αφεψήματα όλων των ειδών, με προτίμηση στο πράσινο τσάι, στο τσάι του βουνού, στο φασκόμηλο, στο χαμομήλι.
* Βάλτε στο φαγητό σας πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως λεμόνι, ξίδι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο κ.ά. αντί για αλάτι.
Ενδεικτικά γεύματα
Κυρίως γεύματα:
1. Σούπα από φρέσκα λαχανικά (καρότο, σέλινο,κολοκύθι, πατάτα κ.λπ.) και ψωμί ολικής αλέσεως.
2. Μανιτάρια πλευρώτους ψητά με λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως.
3. Ψάρι ψητό ή βραστό (με λεμόνι και μυρωδικά) με λαχανικά.
4. Σαλάτα με φακές και λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές) με άπαχο ανθότυρο και ψωμί ολικής αλέσεως.
Επιλογές βραδινού:
– Φρουτοσαλάτες εποχής.
– Γιαούρτι με δημητριακά ολικής και φρούτα.
– Σαλάτες πράσινες με ανθότυρο και παξιμάδι ολικής αλέσεως.
– Ρύζι αναποφλοίωτο με γιαούρτι.
– Παξιμάδι ολικής αλέσεως με λαχανικά και ανθότυρο.
*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.