Την παγκόσμια ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού ήρθε να εντείνει μία νέα μελέτη που κυκλοφόρησε μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων χθες, Τετάρτη, κοινοποιώντας την ύπαρξη ακόμη μίας νέας μετάλλαξης του φονικού ιού στην Βρετανία.
Από που προέκυψε;
Σύμφωνα μάλιστα, με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να εξελίχθηκε στον οργανισμό νοσηλευόμενου ανοσοκατεσταλμένου ασθενή, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους – που ακόμα δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο – οι ερευνητές προσδιόρισαν την γενετική αλληλουχία του ιού σε δείγματα του νοσηλευόμενου ασθενή, διαπιστώνοντας πολλαπλές μεταλλάξεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο νέο στέλεχος στην Βρετανία.
«Αποτελεί την πλέον λογική εξήγηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Jeremy Farrar, λοιμωξιολόγος και διευθυντής στο Wellcome Trust, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εξέλιξης της νέας μετάλλαξης του ιου στο ανοσοκατεσταλμένο ασθενή.
Η νέα μετάλλαξη «ξεπερνά» τα μέτρα;
Στην μελέτη τους οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η νέα αυτή μετάλλαξη είναι τόσο μεταδοτική, που ενδέχεται τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, όπως το κλείσιμο των σχολείων ή των πανεπιστημίων, να είναι απαραίτητα. «Ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό», σημείωσαν, λέγοντας, ότι «ίσως να είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί σημαντικά η διάθεση εμβολίων».
Η μελέτη, που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Mathematical Modeling of Infectious Diseases at the London School of Hygiene and Tropical Medicine, δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανασκόπηση από κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Είναι πιο θανατηφόρα;
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα από άλλες. Ωστόσο υπολόγισαν ότι ήταν 56% περισσότερο μεταδοτική ενώ η βρετανική κυβέρνηση την Δευτέρα δημοσίευσε μια αρχική εκτίμηση της τάξεως του 70%.
Ο Δρ. Bill Hanage, επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή εξήγηση του δυνητικού μέλλοντος της παραλλαγής.
«Το συνολικό μήνυμα είναι ένα και συνεπές με αυτό που βλέπουμε και από άλλες πηγές πληροφοριών. Έχει σημασία αυτό; Ναι. Υπάρχουν στοιχεία για αυξημένη μετάδοση; Ναι. υτό θα επηρεάσει τους επόμενους μήνες; Ναι. Όλα αυτά μας κατευθύνουν καλύτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γιατί είναι πιο μεταδοτική;
Η παραλλαγή αυτή εξαπλώθηκε ραγδαία τόσο στο Λονδίνο όσο και στην ανατολική Αγγλία. Μεταφέρει ένα σύνολο 23 μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες μπορεί να κάνουν το νέο στέλεχος του ιού πιο μεταδοτικό.
Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν περισσότερα στοιχεία ότι η νέα παραλλαγή μπορεί πράγματι να μεταδοθεί ταχύτερα από άλλες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, απέκλεισαν συγκεκριμένα την πιθανότητα ότι γίνεται πιο κοινή ή συνηθισμένη, καθώς τα κρούσματα εκδηλώθηκαν σε μέρη όπου οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.
Επιδημιολογικά.. “plot twist” και εμβόλιο
«Ενώ όλοι περιμένουμε αγωνιωδώς το εμβόλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Alessandro Vespignani, διευθυντής του Network Science Institute at Northeastern University στην Βοστώνη, «εδώ βλέπουμε πόσο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα αλλαγή του επιδημιολογικού πλαισίου που κάνει τους επόμενους μήνες πιο περίπλοκους και σύνθετους στην διαχείριση της κατάστασης».
«Ολοένα και περισσότερα είναι τα στοιχεία για την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής και αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα, μεγαλύτερη προσπάθεια, καλύτερος συντονισμός για να διατηρήσουμε τον έλεγχο» καταλήγει.