Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη μέρα ανακοινώνει η Ελλάδα, σε μια ένδειξη ότι παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν αισθητά.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή τόσο τα σημερινά, όσο και τα χθεσινά κρούσματα αφορούν αποτελέσματα τεστ που διενεργήθηκαν το Σαββατοκύριακο, δεν μπορούμε να εξάγουμε σαφές συμπέρασμα. Ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για την 4η συνεχόμενη μέρα, υπάρχει μια «αχτίδα» αισιοδοξίας.
Ωστόσο, ο σταθερά υψηλά αριθμός θανάτων δεν αφήνει κανέναν εφησυχασμό.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 526 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131.597, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες, ενώ 5.229 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.481 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 505 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 164 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.257 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1717 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.