Ένα από τα πιο ανησυχητικά πράγματα σχετικά με τη γρίπη – εκτός από τα σοβαρά συμπτώματα – είναι ότι μπορεί να μεταφέρετε τον ιό χωρίς καν να γνωρίζετε ότι έχετε μολυνθεί. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσετε τη γρίπη σε πολλούς άλλους ανθρώπους και πάλι, χωρίς να έχετε ιδέα ότι έχετε τη γρίπη.
Ποιος είναι ο χρόνος επώασης της γρίπης;
Είναι γνωστό ως περίοδος επώασης της γρίπης και «αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο η γρίπη εξαπλώνεται τόσο εύκολα» επισημαίνει η Δρ. Kathryn Boling, ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Mercy της Βαλτιμόρης.
Αλλά ενώ πιθανότατα γνωστά είναι τα συμπτώματα της γρίπης (πυρετός, βήχας, κόπωση), οι καλύτερες τακτικές πρόληψης (το εμβόλιο της γρίπης) και ακόμα οι πιθανές θεραπείες, η περίοδος επώασης δεν έχει συζητηθεί τόσο.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η περίοδος επώασης δεν είναι μοναδική για τη γρίπη. «Ο χρόνος επώασης είναι βασικά το χρονικό πλαίσιο από την έκθεσή σας σε κάποιο είδος παθογόνου έως το όταν αρχίζετε να εμφανίζετε σημάδια ή συμπτώματα αυτής της νόσου» εξηγεί Δρ. Erik Blutinger, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Mount Sinai Queens.
Ενώ δεν υπάρχει ακριβές χρονικό πλαίσιο που να είναι το ίδιο για κάθε άτομο που περνά γρίπη, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι η περίοδος επώασης της γρίπης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ μιας έως και τεσσάρων ημερών, με τη μέση διάρκεια να είναι δύο ημέρες.
Πότε είμαστε πιο μεταδοτικοί;
Τα άτομα με γρίπη είναι πιο μεταδοτικά τις πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με το CDC, το οποίο μπορεί να συμπέσει με την περίοδο επώασης.
Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν άλλους ανθρώπους μία μέρα πριν ξεκινήσουν να εμφανίζουν συμπτώματα και να συνεχίσουν να είναι μολυσματικοί έως και επτά ημέρες μετά την ανάρρωση τους, σύμφωνα με το CDC.
«Οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί αλλά εξακολουθούν να συνεχίζουν κανονικότητα την καθημερινότητά τους και μπορεί να μεταδίδουν τον ιό, δίχως να το γνωρίζουν» καταλήγουν οι ερευνητές.