Ποια είναι η ενστικτώδης αντίδρασή μας όταν έξω φυσάει πολύς αέρας; Να κλειστούμε στη ζεστασιά και στην ασφάλεια του σπιτιού μας και να αφήσουμε τον άνεμο να λυσσομανάει ανενόχλητος έξω από το παράθυρό μας.
Σύμφωνα με τους Ολλανδούς (με τους οποίους φαίνεται να συμφωνούν και πολλοί επιστήμονες) κάνουμε λάθος. Τι μας παροτρύνουν να κάνουμε; Να αφεθούμε εκεί… που φυσάει ο άνεμος. Να βγούμε δηλαδή στην ύπαιθρο αναζητώντας τον φρέσκο αέρα, κι αν είναι και δυνατός, ακόμα καλύτερα. Αυτό κάνουν και οι Ολλανδοί: Αναζητούν επί τούτου τον άνεμο με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν ως ένα μέσο για να διώξουν μακριά το στρες.
Μάλιστα έχουν και μία λέξη που περιγράφει ακριβώς αυτήν τους την πρακτική. Η λέξη αυτή είναι το uitwaaien, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει περίπου: Περπατάω μέσα στον άνεμο ή κάνω άλλου είδους άσκηση (π.χ. τρέξιμο) με στόχο να καθαρίσω το μυαλό μου από σκέψεις και έγνοιες.
Με τον αέρα της επιστήμης
Σύμφωνα με έρευνες το να περπατάμε κόντρα στον άνεμο βοηθά στο να «καθαρίζει το μυαλό» μας, να βελτιώνεται η διάθεσή μας και να μας φεύγει το άγχος. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science and Technology» έδειξε ότι το να ασκούμαστε σε εξωτερικό χώρο – σε αντίθεση με την άσκηση στον εσωτερικό χώρο – συσχετίζεται με μεγαλύτερο αίσθημα ζωντάνιας, ολοκλήρωσης και ευχαρίστησης.
Ακόμα και 10 λεπτά μόνο άσκησης σε εξωτερικό χώρο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν σαν ένα είδος φυσικού φαρμάκου, που βοηθά στο να μας φύγει η πνευματική κούραση, να βελτιωθεί η διάθεσή μας και να μειωθούν τα επίπεδα του στρες που νιώθουμε.
Επιπλέον, έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Brighton και του Sussex έδειξε ότι το να ακούμε ήχους της φύσης, όπως ο αέρας που σφυρίζει μέσα από τις φυλλωσιές των δέντρων, μας βοηθά να διώξουμε το στρες και να επικεντρωθούμε σε συναισθήματα χαλάρωσης και wellbeing.
Ο αέρας της αλλαγής
Ο αέρας μπορεί να μας ξυπνήσει και να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας, αν νιώθουμε ληθαργικοί και η διάθεσή μας είναι πεσμένη. Δημιουργεί ένα κινητικό σκηνικό, όπου τα φύλλα, τα δέντρα, το νερό, τα σύννεφα βρίσκονται σε μία αρμονική κίνηση, που καταφέρνει να εισχωρήσει στο σώμα μας και να το βοηθήσει να μιμηθεί την ίδια κίνηση.
Εχουμε όλοι ακούσει την έκφραση ο αέρας της αλλαγής (wind of change) που περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια το πώς νιώθουμε όταν βρισκόμαστε έξω στο αεράκι, που μας αλλάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση και μας κάνει να νιώθουμε ελαφρείς και ελεύθεροι αντί να κρατιόμαστε στο έδαφος με βαρίδια.
Κόντρα στον άνεμο ή με τη φορά του;
Πολλοί προπονητές συστήνουν να ασκούμαστε ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και μάλιστα κόντρα στον άνεμο καθώς έτσι το σώμα μας δυναμώνει απέναντι στην αντίσταση του αέρα. Το να μαχόμαστε ενάντια στα στοιχεία της φύσης μάς βοηθά να ενδυναμώσουμε την προσαρμοστικότητα και την επιμονή μας, να δυναμώσουμε, να γυμνάσουμε περισσότερο το σώμα και τους μυς μας και τελικά να νιώσουμε την ολοκλήρωση και την επιτυχία.
Οταν περπατάμε ή τρέχουμε κόντρα στον άνεμο είναι σαν να κάνουμε άσκηση με αντίσταση, που καθώς μας αναγκάζει να προσπαθούμε περισσότερο, δυναμώνουμε. Από την άλλη πλευρά αν πηγαίνουμε με τη φορά του ανέμου θα νιώσουμε την ευχάριστη αίσθηση ότι γλιστράμε απαλά σαν κάποιος να μας δίνει μία ώθηση.