Οι φετινές γιορτές θα είναι κάπως πιο μοναχικές, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω του νέου κοροναϊού αποτελεί ένα από τα μέτρα που θα ισχύσουν για να «φρενάρουμε» την εξάπλωσή του. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει με τι μοιάζει η μοναξιά, φέρνοντας στο φως ένα είδος υπογραφής στον εγκέφαλο των μοναχικών ανθρώπων, που τις κάνουν να ξεχωρίζουν με θεμελιώδεις τρόπους, με βάση τις διακυμάνσεις του όγκου διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου καθώς και με βάση το πώς αυτές οι περιοχές επικοινωνούν μέσω των εγκεφαλικών δικτύων.
Διαφορετικός ο «μοναχικός» εγκέφαλος..
Στην μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν αρκετές διαφορές στον εγκέφαλο των μοναχικών ανθρώπων. Αυτές οι εγκεφαλικές εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν σε αυτό που ονομάζεται προεπιλεγμένο δίκτυο (“default network”), ένα σύνολο δηλαδή περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις αναμνήσεις, τα μελλοντικά σχέδια, την φαντασία και τις σκέψεις μας για τους άλλους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προεπιλεγμένα δίκτυα των μοναχικών ατόμων ήταν εντονότερα ενωμένα και προς έκπληξή τους, ο όγκος του γκρίζου υλικού σε περιοχές του προεπιλεγμένου δικτύου ήταν μεγαλύτερος.
Που οφείλεται η σύνδεση μοναξιάς και προεπιλεγμένου δικτύου
Η μοναξιά συσχετίστηκε επίσης με διαφορές σε μια δέσμη νευρικών ινών που μεταφέρει σήματα από τον ιππόκαμπο στο προεπιλεγμένο δίκτυο. Στους μοναχικούς ανθρώπους η δομή αυτού του ινώδους σωλήνα ήταν καλύτερα διατηρημένη.
Χρησιμοποιούμε το προεπιλεγμένο δίκτυο όταν θυμόμαστε το παρελθόν, όταν οραματιζόμαστε στο μέλλον ή όταν σκεφτόμαστε ένα υποθετικό δώρο. Το γεγονός ότι η δομή και η λειτουργία αυτού του δικτύου σχετίζεται θετικά με τη μοναξιά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τη φαντασία, τις αναμνήσεις του παρελθόντος ή τις ελπίδες για το μέλλον για να ξεπεράσουν την κοινωνική απομόνωση.
Η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μείζον πρόβλημα υγείας, για αυτό και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μοναξιά εκδηλώνεται στον εγκέφαλο θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη νευρολογικών ασθενειών και την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών.