Για το πότε θα αναπτυχθεί ανοσία στην Ελλάδα μετά την έλευση του εμβολίου στη χώρα αλλά και τι θα γίνει αμέσως αφού δοθεί έγκριση από το EMA μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.
«Αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021, θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.
Πότε θα αποκτά ανοσία όποιος κάνει το εμβόλιο
Ο κ. Φιλίππου εξήγησε ότι από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία. Άρα αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Άρα μεσολαβούν πολλοί μήνες.
Ο μηχανισμός αφού εγκριθεί το εμβόλιο
Αναφορικά με την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως η έγκριση είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA στην συνέχεια έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας που καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης δηλαδή που θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί και καθορίζονται οι συνθήκες ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.
Όλα θα είναι έτοιμα ακόμη κι αν η έγκριση δοθεί την Πρωτοχρονιά
Μεταξύ άλλων τόνισε στον ΣΚΑΪ πως ο ΕΟΦ είναι έτοιμος. «Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης».
Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και πως θα ακολουθήσουν και άλλα.
Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου
«Από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαθεσή του με την προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου».
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε πως σε αυτήν την διαδικασία εμβολιασμού ο ΕΟΦ δεν είναι μόνος του και πως είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση που απαιτεί την συνεργασία πολλών και ότι γίνεται βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας προκειμένου να γίνουν όλα σωστά και ομαλά.
Σχετικά με το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές ο ίδιος δήλωσε πως η έγκριση δεν είναι μια απλή διαδικασία και γι αυτό ο EMA έχει καθυστερήσει.
Ο EMA είναι σχολαστικός σε θέματα ασφάλειας
«O EMA είναι ένα σχολαστικός οργανισμός σε θέματα ασφάλειας. Πρωτίστως ενδιαφέρει το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αυτό θα διασφαλίσει ο EMA».
Αναφορικά με την έγκριση που δόθηκε νωρίτερα στην Βρετανία είπε πως κάθε οργανισμός φαρμάκων ακολουθεί τα δικά του κριτήρια και ότι ο ελληνικός οργανισμός ακολουθεί τα Ευρωπαικά κριτήρια που μέχρι τώρα δεν τους έχουν διαψεύσει.
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στη χώρα μας
Την ίδια ώρα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην χώρα μας για τον κοροναϊό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Για τους συμπολίτες μας που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και καλώ τους συμπολίτες μας να το κάνουν».
Ενημέρωση μέσω SMS για το εμβόλιο του κοροναϊού
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Ζαφιρόπουλος σημείωσε ότι 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού.
Θα απαντάει χωρίς χρέωση.
Με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι.
«Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.
«Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες», τόνισε.
Για τα SMS
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το πόσο θα μείνει στην ζωή μας το 13033 ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε: «Το 13033 είναι ένα εργαλείο που βοήθησε τους πολίτες και το κράτος για να παρακολουθήσουν πως τηρούνται τα μέτρα. Ουσιαστικά αντικαθιστά το χαρτί. Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο, δεν έχουμε κανένα στατιστικό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι το σύνολο των μηνυμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα βγούμε επιτέλους από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια και δεν θα χρειαστεί να βάλουμε περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, θα ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και θα προχωρήσουμε στη ζωή μας».
Πιστοποιητικό σε όσους κάνουν το εμβόλιο – Πώς θα χορηγείται, πού θα χρησιμοποιείται
Πιστοποιητικό θα έχουν όσοι εμβολιασθούν κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Το εν λόγω πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ιστοσελίδας, όπως γνωστοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται, ήδη σήμερα συζητήθηκε πώς κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό ιστοχώρο και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού»».
Θα λειτουργεί σαν διαβατήριο;
Για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε πως:
«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί».