Τα ενθαρρυντικά νέα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, διαδέχθηκαν κρίσιμα ερωτήματα κι δυνητικά.. επικίνδυνες συγκρίσεις αναφορικά με την προστασία που μπορεί να «χαρίσει» η φυσική ανοσία ενάντια στον ιό, που μπορεί να αποκτήσει κανείς αφού μολυνθεί.
Εμβόλιο VS φυσική ανοσία
Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι σύμφωνα με τελική ανάλυση δεδομένων το εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού βρέθηκε 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 ενώ η αμερικανική Moderna επεσήμανε ότι το εμβόλιο της ήταν 95% αποτελεσματικό.
Παράλληλα, πληθώρα μελετών αναφέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν την λεγόμενη ανοσία εξαιτίας προϋπάρχοντων αντισωμάτων.
Το κοινό κρυολόγημα συγκεκριμένα, που μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς συγγενικούς και συγκριτικά πιο ακίνδυνους κοροναϊούς, δεν εξασφαλίζει πλήρη προστασία από τον νέο SARS-CoV-2 φαίνεται όμως να μειώνουν την μεταδοτικότητά του αλλά και να μετριάζονται τα συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης σε περίπτωση που τελικά κάποιος κολλήσει.
Ζήτημα.. επιβίωσης
«Το πρόβλημα» όπως επισημαίνει η Jennifer Gommerman, ανοσολόγος στο University of Toronto «με αυτήν την λογική είναι ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα επιβιώσει από μια ενδεχόμενη μόλυνση. Δεδομένου ότι όλα είναι άγνωστα, από την αντοχή των μονάδων υγείας έως και την δύναμη της ανοσολογικής απόκρισης ενός ατόμου, η επιλογή της φυσικής ανοσίας, της μόλυνσης δηλαδή αντί του εμβολίου δεν θα είναι καλή απόφαση».
Το κύριο πλεονέκτημα ενός εμβολίου είναι ότι είναι προβλέψιμο και ασφαλές. «Τα εμβόλια έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα για να παράγουν μια αποτελεσματική ανασοαπόκριση» επισημαίνει.
Ποιο παράγει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση;
Τα εμβόλια για ορισμένα παθογόνα, όπως τα πνευμονιοκοκκικά βακτήρια, προκαλούν καλύτερη ανοσία συγκριτικά με την φυσική λοίμωξη και πρώιμα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι και το εμβόλιο κατά του κοροναϊού συγκαταλέγεται σε αυτά.
Ειδικότερα, εθελοντές που έλαβαν δόση του εμβολίου της Moderna εμφάνισαν περισσότερα αντισώματα – ένας δείκτης ανοσοαπόκρισης – στο αίμα τους, συγκριτικά με άτομα που είχαν νοσήσει με τον νέο κοροναϊό.
Η φυσική ανοσία κατόπιν της μόλυνσης είναι ιδιαίτερα ισχυρή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί παράγει τουλάχιστον κάποια αντισώματα και ανοσοκύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Δεδομένα μάλιστα δείχνουν ότι αυτή η προστασία θα μπορούσε να παραμείνει χρόνια, αποτρέποντας την σοβαρή νόσο, αν όχι την επαναμόλυνση.
Υπάρχει όμως ένα «τεράστιο δυναμικό εύρος» σε αυτή την ανοσοαπόκριση. Σε άτομα που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, η ανοσολογική προστασία μπορεί να αποτρέψει την ενδεχόμενη επαναμόλυνση μόνο για μερικούς μήνες. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι επωφελούνται από το εμβόλιο» επισημαίνει ο Δρ. Bill Hanage, επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Chan School
of Public Health.
Κι αν έχω ήδη μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό;
Είναι ασφαλές, και μάλλον ωφέλιμο, για όσους έχουν νοσήσει με την Covid-19 να κάνουν το εμβόλιο, επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Δεν υπάρχει κάτι επιβλαβές με την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που είχατε στο παρελθόν» επισημαίνει η Δρ. Marion Pepper, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. «Θα μπορούσατε να ενισχύσετε την ανοσοαπόκριση, να ενισχύσετε δηλαδή την ανοσία που αποκτήσατε με την μόλυνση» καταλήγει.