Πολλές έρευνες έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται σχετικά με την ευεργετική επίδραση που πιθανώς να έχουν τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας όσον αφορά την πιθανότητα να κολλήσουμε ή να νοσήσουμε βαριά ή και να χάσουμε τη μάχη τελικά από τον κορωνοϊό.
Αυτό το ερευνητικό ενδιαφέρον δεν προέκυψε τυχαία, καθώς η έρευνα σχετικά με την ικανότητα της βιταμίνης D να έχει θετική επίδραση σε πνευμονικά σύνδρομα έχει αρχίσει από το 1930 και επίσης θεωρείται σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν. Αυτά είναι: «Μπορεί να προλαμβάνει η βιταμίνη D τη μόλυνση από την COVID-19 στον γενικό πληθυσμό;». Και: «Μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώνει την πρόγνωση όταν κάποιος νοσήσει τελικά από κορωνοϊό;».
Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν πλήρως απαντηθεί. Εχουν όμως γίνει πολλές σχετικές έρευνες και υπάρχουν και άλλες που είναι αυτή τη στιγμή ενεργές ώστε να βρεθεί η απάντηση.
Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες
*Ερευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σε 489 άτομα έδειξε ότι όσοι είχαν έλλειψη βιταμίνης D ήταν 1,77 φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό σε σύγκριση με άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.
*Σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης πάρθηκε δείγμα αίματος από 235 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό και στη συνέχεια οι ασθενείς αυτοί παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για να διερευνηθεί αν έχασαν τις αισθήσεις τους, αν παρουσίασαν δυσκολία στην αναπνοή σε σημείο να παρουσιάσουν υποξία ή και αν πέθαναν.
Αυτό που έδειξε η έρευνα ήταν ότι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D ήταν πάνω από 51% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν έλλειψη βιταμίνης D.
*Αλλη έρευνα και πάλι από την ίδια ομάδα – της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης – έδειξε ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό κατά 54%. Επίσης, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτρέπουν τη νόσηση και από άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού.
*Αλλη, μικρότερη έρευνα στην Ισπανία έδειξε ότι από 50 ανθρώπους που μπήκαν στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης με την COVID-19 και τους δόθηκε υψηλή δόση βιταμίνης D μόνο ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Εντατική (ο οποίος στη συνέχεια έγινε καλά και βγήκε από το νοσοκομείο).
Αντίθετα, από τα 26 άτομα με κορωνοϊό που δεν τους δόθηκε αντίστοιχα βιταμίνη D στο νοσοκομείο τα 13 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Εντατική.
*Ερευνα από το Ισραήλ έδειξε ότι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πριν από το λοκντάουν είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά από κορωνοϊό. Αντίστοιχη έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξε όμως ανάλογη συσχέτιση.
Επιπλέον είναι γνωστό από διάφορες έρευνες ότι στις ΗΠΑ οι ισπανόφωνοι και οι Αφροαμερικανοί έχουν συχνά έλλειψη βιταμίνης D, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά και στους υπέρβαρους και όσους έχουν υπέρταση. Η εμπειρία έδειξε ότι οι άνθρωποι που φέρουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό.
Να παίρνουμε βιταμίνη D για να προλάβουμε τον κορωνοϊό;
Οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι ο πιθανός ρόλος της βιταμίνης D και της έλλειψής της σε σχέση με τον κορωνοϊό χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν ήδη αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση όταν κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό.
Αλλοι επιστήμονες όμως φέρνουν ως αντεπιχείρημα το γεγονός ότι συχνά οι ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ. καρδιοπάθειες, υπέρταση, παχυσαρκία), οπότε δεν είναι ξεκάθαρο ποιος από όλους τους παράγοντες κινδύνου παίζει τελικά τον καθοριστικό ρόλο για την κακή έκβαση της ασθένειας.
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι ότι η βιταμίνη D είναι ευεργετική, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία των δοντιών και των οστών, και είναι αποδεδειγμένο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη, κυρίως στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η βιταμίνη D συντίθεται με την έκθεσή μας στον ήλιο.
Ετσι, εφόσον έχουμε έλλειψη, χρειαζόμαστε πιθανώς συμπλήρωμα βιταμίνης D, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας και παίρνοντας την κατάλληλη δόση (το πρόβλημα είναι ότι σε πολύ μεγάλες δόσεις η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει το ασβέστιο στο αίμα).
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο.