Σε μια συνεργασία πολλαπλών ομάδων ερευνητών που περιλαμβάνει το National Emerging Infectious Disease Laboratories (NEIDL), το Center for Regenerative Medicine (CReM), και το Center for Network Systems Biology (CNSB), οι ερευνητές κατάφεραν να αποτυπώσουν τον πρώτο χάρτη των μοριακών αποκρίσεων των ξενιστών κυττάρων στους πνεύμονες εξαιτίας της λοίμωξης του νέου κοροναϊού.
Ποιο «μονοπάτι» ακολουθεί ο κοροναϊός στους πνεύμονες;
Με την συμβολή ιδιαίτερα εξελιγμένης και εξειδικευμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) κατάφεραν να εντοπίσουν πρωτεΐνες – ξενιστές και.. «μονοπάτια» στα κύτταρα των πνευμόνων, των οποίων τα επίπεδα αλλάζουν μετά τη μόλυνση από το SARS-CoV-2, παρέχοντας πληροφορίες για την παθολογία της ασθένειας αλλά και για νέους θεραπευτικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» το νέο κοροναϊό.
Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι ένας κρίσιμος τύπος πρωτεϊνικής διαδικασίας, που ονομάζεται φωσφορυλίωση, εμφανίζει γίνεται παρεκκλίνουσα σε αυτά τα μολυσμένα πνευμονικά κύτταρα.
Η φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πρωτεϊνικής λειτουργίας εντός των κυττάρων ενός οργανισμού και τόσο η αφθονία των πρωτεϊνών όσο και η πρωτεϊνική φωσφορυλίωση είναι συνήθως πολύ ελεγχόμενες διαδικασίες στην περίπτωση υγιών κυττάρων.
Ωστόσο, στα πνευμονικά κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, παρατηρούνται μη φυσιολογικές αλλαγές, που βοηθούν τελικά τον ιό να πολλαπλασιαστεί, καταστρέφοντας όλα τα κύτταρα. Η καταστροφή μολυσμένων κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένο τραυματισμό των πνευμόνων.
Γρήγορο «χτύπημα» εκ των έσω..
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόλις ο κοροναϊός εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων, αρχίζει γρήγορα να «εκμεταλλεύεται» τους βασικούς πόρους του κυττάρου, οι οποίοι διαφορετικά απαιτούνται για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του.
«Ο ιός χρησιμοποιεί αυτούς τους πόρους για να πολλαπλασιαστεί ενώ αποφεύγει την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται νέοι ιοί που στη συνέχεια εξέρχονται από τα εξαντλημένα και βίαια κατεστραμμένα κύτταρα του πνεύμονα. Αυτοί οι νέοι ιοί στην συνέχεια μολύνουν άλλα κύτταρα και ο κύκλος επαναλαμβάνεται μέχρι να μπλοκάρουμε την λοίμωξη», εξηγεί ο Δρ. Andrew Emili,καθηγητής βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί σημαντικό αριθμό αυτών των αλλαγών μόλις μία ώρα μετά τη μόλυνση και θέτει τα θεμέλια για την πλήρη «πειρατεία» των κυττάρων του πνεύμονα-ξενιστή, εξηγεί η αναπληρωτής καθηγήτρια μικροβιολογίας Δρ. Elke Mühlberger.
Η συμβολή προϋπαρχόντων φαρμάκων
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα δεδομένα τους για να προσδιορίσουν τις πιθανές θεραπείες της Covid-19 και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 18 προϋπάρχοντα κλινικά εγκεκριμένα φάρμακα (που αναπτύχθηκαν αρχικά για άλλες ιατρικές παθήσεις / ασθένειες) μπορούν ενδεχομένως να επαναπροσδιοριστούν για χρήση στη θεραπεία του κοροναϊού.
Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι υποσχόμενα για τον αποκλεισμό του πολλαπλασιασμού του φονικού ιού σε πνευμονικά κύτταρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες και ανοίγουν το δρόμο για μια νεότερη, δυνητικά ελπιδοφόρα στρατηγική για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.