Η γλυκοπατάτα ή Γλυκό Γεώμηλο είναι ποώδες, πολυετές φυτό και ανήκει στο γένος Ιπόμοια (Ipomoea) και στην οικογένεια των περιπλοκοειδών. Η καταγωγή του είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Επιστημών που μελετά την ασφάλεια και την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε θρεπτική αξία από όλα τα λαχανικά.

Ας δούμε λοιπόν έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο να εντάξουμε την γλυκοπατάτα στη διατροφή μας.

Υλικά για 4 μερίδες

6 γλυκοπατάτες

1/2 φλ. βούτυρο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός

1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

Διαδικασία

Ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες σε μια κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20′. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, στο οποίο έπειτα ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Λιώνουμε τα υλικά με μία πρέσα για λιώσιμο πατάτας. Μπορούμε να απολαύσουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας με μερικά καρύδια από πάνω.