Την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα βαρύ, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εμφανή μείωση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας, ωστόσο κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου για τον εφησυχασμό των πολιτών.
«Είναι σαφές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας» σημείωσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγγέλου, τονίζοντας ότι «τα τεστ επιτέλους δείχνουν μείωση του δείκτη θετικότητας». Δυστυχώς, ωστόσο, «η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας».
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα για να εισηγηθεί κάποια πιθανή μικρή άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας».
Η ανησυχία για τρίτο κύμα
Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί επειδή στην ουσία φοβούνται ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Εξ΄ ου και προτείνουν μικρή χαλάρωση των μέτρων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Προκύπτει, δηλαδή, πως η συζήτηση για το τρίτο κύμα είναι απόλυτα εξαρτώμενη με το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown.
Οι εισηγήσεις τους αφορούν σταδιακή άρση του lockdown από τις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από τους διασωληνωμένους, τα κρούσματα και τους νεκρούς. Σημειώνεται πως στην έκθεση της Δευτέρας τα κρούσματα εμφανώς ήταν μειωμένα, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση, ωστόσο οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα, με τις ΜΕΘ -που αποτελούν κρίσιμο δείκτη για την επόμενη ημέρα- να είναι καλυμμένες στο 87%.
«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά» υποστήριξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα αποτιμηθεί η επίδραση του lockdown και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό άρσης των μέτρων, με τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πιθανότατα την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς του πως τα επόμενα 24ωρα είναι χρόνος συλλογής δεδομένων και κανένας δεν θα πρέπει να αναλώνεται σε σχέδια εξόδου από την καραντίνα ή ημερομηνίες.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Με τη φράση «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» πως η μερική άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου απομακρύνεται πλέον αισθητά και μετατίθεται τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά.
Αντιθέτως, τα σχολεία είναι υπό σοβαρή αίρεση εάν θα ανοίξουν, καθώς θα λειτουργήσουν μόνο για 9 ημέρες.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τη φράση του κ. Μητσοτάκη είναι πως στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η αποφυγή τρίτου lockdown στη χώρα, το οποίο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Για να συμβεί όμως αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει πιο συντηρητικά, με το ενδεχόμενο να μην ανοίξει για τις γιορτές η εστίαση να πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.
Ασταθές επιδημιολογικό φορτίο
Ενας ασταθές επιδημιολογικό φορτίο περιέγραψε στη δική του τοποθέτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες.
Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών «να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις». Ωστόσο, όπως επισήμανε -παραπέμποντας σε σχετικές αποφάσεις για το τέλος της εβδομάδας- «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα».
Άρση στα 300-500 κρούσματα
«Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Βατόπουλος, προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου» επισήμανε.
Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους – κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
«Αν η οικονομία δεν αντέχει άλλο κι αν αυτοί που φορούν τη μάσκα έχουν κουραστεί να τη φορούν, θα έχουμε οπωσδήποτε τρίτο κύμα. Ακόμα και το κάτω από 500 κρούσματα την ημέρα που ακούμε να βάζει η κυβέρνηση ως όριο, δεν είναι ένα νούμερο ασφαλές» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.
Η εκτίμησή του είναι ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα είμαστε γύρω στα 1.800 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ θα πιάσουν την κορύφωσή τους όταν οι διασωληνωμένοι ξεπεράσουν τους 600. «Με τις ΜΕΘ ήδη φορτωμένες, η συζήτηση για οποιαδήποτε άνοιγμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τρίτο κύμα» υπογράμμισε, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, αν συνεχίσουμε με το πλάνο του ανοίγματος, όπως αυτό συζητείται τις τελευταίες ημέρες, αυτό το (τρίτο) κύμα θα έρθει αρχές Ιανουαρίου. Το ψύχος μάλιστα θα το βοηθήσει και να αναζωπυρωθεί.