Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν έντονη αγωνία για την άρση των μέτρων, καθώς ήδη, οι ΜΕΘ και οι κλινικές για ασθενείς με κοροναϊό έχουν γεμίσει.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει ασφυκτικά υψηλός, με τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση βεβιασμένης άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων. Χθες καταγράφηκαν 1.193 νέα κρούσματα, 98 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 603.
Μετά την πρώτη επέκταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε δεύτερη παράταση με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου, όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown, όπως όλα δείχνουν, είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι προτάσεις για άρση του lockdown
Μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υποστηρίζουν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου.
Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 – 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εισέρχονται λοιπόν σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα με το βλέμμα τους στραμμένο στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμάζεται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, αυστηρά οικογενειακά και για ένα μικρό και στοχευμένο διάλειμμα στην καραντίνα.
Oι παράμετροι που εξετάζει η κυβέρνηση
H κυβέρνηση στρέφεται σε συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στους εξής δείκτες: τα ημερήσια κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.
Επίσης, κοιτά με προσοχή τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που μπορεί μεν να υποχώρησε στο 8,3%, ωστόσο το όριο είναι το 4%.
Σημαντικός θεωρείται και ο δείκτης RT, δηλαδή πόσα άτομα μολύνει κάθε κρούσμα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η όποια συζήτηση γίνεται για την άρση των μέτρων είναι βιαστική.
«Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» εξήγησε.
Στην ομάδα που επιθυμεί άνοιγμα στις 21 Δεκεμβρίου τάσσεται και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Σχολιάζοντας τη μείωση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.
«Χείμαρρος» ήταν και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία εξήγησε ότι ο αριθμός θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσουν 10 με 15 μέρες.
«Τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.193 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. 4879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 162 (26.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 575 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2321 θανάτους συνολικά στη χώρα. 935 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.