Οι ειδικοί το έχουν πει πολλές φορές : Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις, δεν κοιτά ηλικίες… και θα είναι μεγάλο λάθος αν κάποιος θεωρήσει ότι είναι άτρωτος.
Αυτή την περίοδο, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να ρίχνει βαριά τη σκιά του στη χώρα, με ζοφερούς απολογισμούς και το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά του, το τονίζουν ακόμη πιο ηχηρά: ο κοροναϊός χτυπά με σφοδρότητα τους νέους και απειλεί τη ζωή τους.
Ο θάνατος ενός 25χρονου στις Σέρρες κι ενός 32χρονου στα Τρίκαλα, επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις. Και οι δύο νέοι, νοσηλεύονταν με κοροναϊό και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Ο θάνατός τους προκάλεσε θλίψη αλλά και έντονη ανησυχία καθώς δεν είναι οι μόνοι νέοι άνθρωποι των οποίων η ζωή έσβησε εξαιτίας της νόσου αυτής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεταξύ των νεκρών που θρηνεί η χώρα μας είναι 10 νέοι ηλικίας 18 έως 39 ετών. Στα θύματα του ιού συγκαταλέγονται και 233 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64ων ετών.
Πέφτει η ηλικία των διασωληνωμένων
Την ίδια ώρα, «πέφτει» όλο και πιο χαμηλά, ο μέσος όρος στην ηλικία των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων.
Πολλοί από αυτούς είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.
Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Ποιοι παράγοντες καθιστούν ευάλωτους τους νέους
Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι όσα αναφέρει στα ΝΕΑ, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος:
«Στη νόσο αυτή, ξέρουμε ότι η βαρύτητά της είναι μεγαλύτερη, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων και όσο εμφανίζονται και αθροίζονται συννοσηρότητες. Και νούμερο ένα για βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία. Επομένως αν έχουμε νέα άτομα κάτω από 50 ετών που είναι παχύσαρκα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα».
Ο κ. Δημόπουλος, υπογραμμίζει επίσης ότι όταν η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι νεότεροι είναι μηδενικός. «Δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθίσταται βέβαιο ότι ακόμη και ορισμένοι πολίτες κάτω των 40 ετών που έχουν μολυνθεί, θα νοσήσουν βαριά».
Αρρωσταίνουν πολλοί περισσότεροι νέοι
Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε πως με βάση τα στατιστικά οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. «Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους».
«Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς, τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες» πρόσθεσε.