Δεδομένη θεωρείται πια η παράταση του lockdown, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Status Fm εξήγησε πως δεν είναι ρεαλιστική η άρση το lockdown στο τέλος του μήνα, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για πρώτη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέροντας πως πρώτα θα γίνουν στοχευμένα τεστ και μετά θα ανοίξουν τα σχολεία.
Όσο πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, τόσο πιο ασφαλές γίνεται το σχολικό περιβάλλον
«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε.
Στοχευμένα τεστ στα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία
«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».
Σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων, όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου, έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, και τις σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να κάνει προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Με δεδομένο ότι τα σχολεία, δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού και έκλεισαν, για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμά τους και τη λειτουργία τους ως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η κυβέρνηση αναμένει τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιήσει το σχεδιασμό της.
Σύμφωνα με το MEGA, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid τεστ σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όταν επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές.
Είμαστε μακριά ακόμη από τα 400 κρούσματα την ημέρα
Ο κ. Πέτσας ανέφερε επισης πως σήμερα και αύριο θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες για το σύστημα υγείας.
«Ένας αριθμός κρουσμάτων 300, 400 ημερησίως, στο επίπεδο δηλαδή, του Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, επιτρέπει να συμβιώσουμε για ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε στην πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ένας αριθμός που μπορεί να μας καθοδηγεί και για τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε μακριά ακόμη από αυτόν. Σήμερα και αύριο θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες. Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Και ελπίζουμε να είμαστε σε ικανοποιητική πορεία».
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη πως αν παραστεί ανάγκη θα γίνει επίταξη κι άλλων ιδιωτικών κλινικών, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
«Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι όσο υπάρχει ανάγκη, θα υπάρχει και διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και επίταξη, εάν χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή και με την ανάπτυξη δομών από τον Στρατό ή και από την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας του Δημοσίου, φαίνεται να μην υπάρχει περισσότερη ανάγκη. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι από ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο έργο του Ε.Σ.Υ.. Και γι΄ αυτό τον λόγο έγινε πολύ συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες για οικειοθελή διάθεση των ιδιωτικών γιατρών να συνδράμουν στο Ε.Σ.Υ..
Και αν αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, όσον αφορά τον βαθμό και τον αριθμό αυτών που θα ανταποκριθούν, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο μέτρων, όπως η επίταξη κάποιων ειδικοτήτων. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, εξετάζεται ακόμη και αυτό. Γιατί είμαστε, όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε έναν πόλεμο. Και σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με τις δυνάμεις μας.
Δυστυχώς, τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε.
Από χθες με την επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνδρομής των ιδιωτών γιατρών. Δεν είμαστε στην φάση πλειοδοσίας, είμαστε στην φάση της προσφοράς. Περιμένουμε να το δούμε αυτό να γίνεται πράξη.
Υπάρχει ένας σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας, ώστε η χώρα να λειτουργεί ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Κάνει την κατανομή των πόρων του Συστήματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσει τον πόλεμο», κατέληξε ο ίδιος.