Ο κοροναϊός προκαλεί μια εντελώς νέα αναπνευστική λοίμωξη στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αρχή της πανδημίας δεν ήταν γνωστό αν διέθετε κανείς ανοσία απέναντι στον φονικό ιό. Γνώσεις όμως, όπως είναι η ανοσία απέναντι στον ιό αλλά και πόσο μπορεί να διαρκέσει, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Πώς αποκτάμε ανοσία στον κοροναϊό;
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού και η λειτουργία του επιτελείται , σύμφωνα με του ειδικούς, με την συμβολή δύο μερών του:
Το πρώτο μέρος είναι πάντα έτοιμο να λάβει δράση, μόλις εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα. Αυτό το μέρος είναι γνωστό και ως η έμφυτη ανοσοαπόκριση και περιλαμβάνει την απελευθέρωση χημικών που προκαλούν φλεγμονή και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.
Αλλά αυτό το σύστημα δεν συνδέεται άμεσα με τον νέο κοροναϊό, δεν τον μαθαίνει και δεν «χαρίζει» την πολυπόθητη ανοσία.
Αντ ‘αυτού, χρειάζεστε την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση. Αυτό περιλαμβάνει κύτταρα που παράγουν στοχευμένα αντισώματα που μπορούν να κολλήσουν στον ιό για να τον σταματήσουν και Τ κύτταρα που μπορούν να προσβάλλουν μόνο τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, που ονομάζεται κυτταρική απόκριση.
Αυτό απαιτεί χρόνο, με μελέτες να δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να αρχίσουν να δημιουργούν αντισώματα που μπορούν να στοχεύσουν τον κοροναϊό και οι πιο άρρωστοι ασθενείς αναπτύσσουν την ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.
Εάν η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση είναι αρκετά ισχυρή, θα μπορούσε να αφήσει μια διαρκή μνήμη της λοίμωξης που θα παρέχει προστασία στο μέλλον ενώ νέα επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι η ανοσολογική μνήμη μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από έξι μήνες.
Υπάρχουν ασθενείς που μολύνθηκαν ξανά;
Υπήρξαν πρώιμες αναφορές για άτομα που εμφανίστηκαν να έχουν μολυνθεί ξανά από τον κοροναϊό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συναινεί ότι πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται με το τεστ, καθώς όπως φαίνεται, οι ασθενείς ειδοποιήθηκαν εσφαλμένα ότι είχαν απαλλαχθεί εντελώς από τον νέο κοροναϊό.
Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ ανέφεραν πρόσφατα την περίπτωση ενός νεαρού, υγιούς άνδρα που ανέρρωσε από την Covid-19 και έπειτα επαναμολύνθηκε τέσσερις μήνες αργότερα. Χρησιμοποιώντας την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, απέδειξαν ότι πράγματι τον «κόλλησε» ξανά επειδή τα στελέχη του ιού ήταν διαφορετικά.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εκ νέου επαναμόλυνση δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά είναι πιθανό να είναι σπάνια και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να καταλάβουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.