Στα πλαίσια νέας μελέτης με επικεφαλής ερευνητές από το Queen Mary University του Λονδίνου, χρησιμοποιήθηκε μια νέα προσέγγιση για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των καρδιαγγειακών παραγόντων στον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό και στην εκδήλωση της αναπνευστικής λοίμωξης Covid-19.\
Οι μεμονωμένες γενετικές πληροφορίες «αποκαλύπτουν»..
Αρκετές είναι οι μελέτες παρατήρησης που αναφέρουν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών παραγόντων αυξημένου κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη και της σοβαρότητας της Covid-19. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος λόγω του σχεδιασμού παρατήρησης.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Genetics, χρησιμοποίησε μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται «Mendelian Randomisation», η οποία αξιοποίησε τις μεμονωμένες γενετικές πληροφορίες, για να διερευνήσει τις επιπτώσεις των καρδιαγγειακών παραγόντων στον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19.
Η πίεση αυξάνει τον κίνδυνο της Covid-19;
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Nay Aung από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δήλωσε συγκεκριμένα: «Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, υψηλό δείκτη παχυσαρκίας και υψηλή χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) – επίσης γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη – διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Covid-19.
Άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες, όπως η πίεση και ο διαβήτης, φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο φονικό ιό. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη χρήση του δείκτη μάζας σώματος και της «κακής χοληστερόλης» ως σημαντικών μετρήσεων μαζί με άλλα γνωστά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, στην εκτίμηση κινδύνου της ευπάθειας στη μόλυνση από τον κοροναϊό.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνονται και από την σειρά τριών μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με την οποία εκείνοι με προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα – όπως υπέρταση, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μιας απειλητικής έκβασης της νόσου.
Πώς «χτυπά» την καρδιά;
H Covid-19 θεωρείται ότι προκαλεί βλάβη στην καρδιά με δύο τρόπους. Πρώτον, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί να βλάψει τη λειτουργία της καρδιάς. Δεύτερον, ο ιός μπορεί άμεσα να εισβάλει σε κύτταρα υποδοχέων, γνωστοί ως υποδοχείς ACE2, μέσα στον ιστό του μυοκαρδίου, προκαλώντας άμεση ιογενή βλάβη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βλάβη που προκαλείται στην καρδιά εξαρτάται από την ποσότητα του ιού και την πιθανότητα υποκείμενων νοσημάτων. Αν και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν εκδηλώσει καρδιακή βλάβη, αφού ανέρρωσαν από την Covid-19.