Ήδη πριν από το αρνητικό κλίμα της πανδημίας του κοροναϊού, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που είχαν εξοικειωθεί.. με το στρες. Αν και αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού, τα αυξημένα επίπεδα στρες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία και στις προσωπικές σχέσεις, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακών παθήσεων και νόσου του Αλτσχάιμερ, και σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Στροφή προς την μεσογειακή διατροφή;
Ωστόσο, η στροφή… προς την μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει μία σχετικά εύκολη λύση για να μειωθούν οι δυσμενείς επιδράσεις του στρες, προωθώντας την υγιή γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Wake Forest School of Medicine.
Τα ευρήματα από τη μελέτη – που αποτελεί την πρώτη προκλινική δοκιμή για τη μέτρηση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας κατανάλωσης δυτικής συγκριτικά με την μεσογειακή διατροφή στο άγχος υπό ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες – δημοσιεύθηκαν στην τρέχουσα ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Neurobiology of Stress.
«Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε ή να μειώσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες στην καθημερινότητά μας. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή μας, και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι το χαμηλότερο άγχος σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» επισημαίνει η Carol A. Shively, καθηγήτρια παθολογίας στο Wake Forest School of Medicine.
Στροφή προς το παρασυμπαθητικό..
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μετατόπισε την ισορροπία προς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι καλό για την υγεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Carol A. Shively.
«Αντίθετα, τα δυτικά διατροφικά πρότυπα φαίνεται να αύξησε την συμπαθητική ανταπόκριση στο άγχος, που είναι σαν να έχετε διαρκώς το αίσθημα του πανικού, πράγμα που δεν είναι καθόλου υγιές» υπογραμμίζει.
Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα συμμετέχει στην απόκριση της «μάχης ή της φυγής» και ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει αντίθετα αποτελέσματα που βοηθούν το σώμα να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση.
Η υψηλή δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, επομένως η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ των δύο συστημάτων είναι σημαντική, επισημαίνουν οι ερευνητές.