H Covid-19 αποτελεί μια μολυσματική ασθένεια που ενώ προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη, «πλήττει» και την ψυχική υγεία των ασθενών. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μελέτη από το Oxford University στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι επιζώντες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες, όπως αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry, είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.
Ψυχικές «βλάβες» 90 μέρες μετά τον κοροναϊό
Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 62.000 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Διαπίστωσαν ότι το 20% εκείνων που είχαν μολυνθεί με τον κοροναϊό διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή εντός 90 ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιθανότητες περίπου διπλασιάζονται συγκριτικά με άλλες ομάδες ασθενών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιζώντες της Covid-19 θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας … δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ενώ τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις ότι η Covid-19 μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία καθώς και στη σωματική υγεία, δεν είναι γνωστό γιατί ο ιός φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικής ασθένειας, την στιγμή μάλιστα που θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με την ψυχίατρος Margaret Seide.
«Είναι γνωστό ότι κατόπιν της επιβίωσης ενός τραυματικού γεγονότος, ακόμα και αν το ξεπεράσουμε και το σώμα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση, μπορεί να παρατηρήσουμε την αύξηση άλλου είδους συμπτωμάτων, όπως η αϋπνία, το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτό ακριβώς παρατηρείται στην περίοδο μετά την Covid-19» επισημαίνει.
Γιατί η Covid-19 επηρεάζει την ψυχική υγεία των ασθενών;
Η σημαντικότερη και ίσως και πιο διαδεδομένη επίπτωση του κοροναϊού είναι ο θάνατος. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό πιθανότατα θα επιβιώσουν, γνωρίζουν ότι ο θάνατος αποτελεί μια πραγματική πιθανότητα.
«Η αντιμετώπιση της πιθανότητας της μη επιβίωσης μιας κατάστασης είναι τρομακτική», εξηγεί η ψυχίατρος Margaret Seide. «Είναι λογικό ένα τέτοιο συμβάν να επηρεάζει την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν μια δύσκολη πορεία της ασθένειας που περιλαμβάνει κλινική νοσηλεία ή δυσφορία από την εξασθενημένη αναπνευστική λειτουργία».
Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η απομόνωση της Covid-19. «Εάν βρεθεί κανείς θετικός στον κοροναϊό, τότε η καραντίνα είναι μονόδρομος για την αποφυγή της διασποράς του ιού» αναφέρει ο ψυχίατρος Julian Lagoy. «Αλλά οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και το να είναι κοντά σε φίλους και οικογένεια είναι καλό για την ευημερία μας. Το να είσαι σε καραντίνα και απομόνωση φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα» επισημαίνει.
Ακόμη ένας παράγοντας; Η φλεγμονή. «Οι επιστήμονες μαθαίνουν ακόμα τι είναι η Covid-19 , αλλά φαίνεται να υπάρχει η πιθανότητα εκτεταμένης φλεγμονής στο σώμα κατά τη διάρκεια της νόσου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του εγκεφάλου» αναφέρει η Δρ. Margaret Seide.
«Πράγματα όπως η καλή μνήμη, η σταθερή διάθεση και ο ύπνος είναι προϊόντα ενός υγιούς εγκεφάλου, που μπορεί να επηρεαστούν από τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του κοροναϊού» εξηγεί.