«Θα είναι θαυμάσιο μήνυμα αν ένας Έλληνας και ένας Τούρκος σώσουν τον κόσμο». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπούρλα, μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Ugur Sahin, αναφορικά με το εμβόλιο που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στον κοροναϊό.
Ο Ugur Sahin και η σύζυγός του Ozlem Tureci ηγούνται της Γερμανικής εταιρείας BioNTech, με την οποία συνεργάζεται η Pfizer για την παραγωγή εμβολίου για προστασία από τον φονικό ιό.
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ. Μπουρλά είπε ότι είναι άνω του 90%, που ανακοίνωσε η εταιρία, ωστόσο -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- δεν ανακοίνωσαν ακριβώς τον αριθμό, διότι αυτός μπορεί να διαφοροποιηθεί όσο προχωρούν οι έρευνες και δεν θέλουν να δημιουργήσουν μπέρδεμα στον κόσμο.
Όπως εξήγησε, πληροφορήθηκε τα χαρμόσυνα νέα για το εμβόλιό του, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. «Ένιωσα τεράστια ανακούφιση. Τα πράγματα που μπορούσαν να επηρεαστούν ήταν πολλά και δεν αφορούσαν μόνο εμένα ή την Pfizer, αλλά αφορούσαν όλο τον κόσμο» είπε.
Πότε θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό;
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα «για την ευρεία κατανάλωση, ο καθένας να μπορεί να πηγαίνει στο γιατρό, στο φαρμακείο για να προμηθευτεί τα εμβόλια, πιστεύω ότι θα γίνει κατά τα μέσα του 2021» είπε ο Έλληνας CEO.
Αναφερόμενος στην ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν οι έρευνες ο κ. Μπούρλα είπε ότι αυτό οφείλεται αφενός στο ότι πολλές φάσεις έγιναν παράλληλα και όχι διαδοχικά και αφετέρου στο ότι δεν πήρε η Pfizer οικονομική βοήθεια από το Αμερικανικό Κράτος με αποτέλεσμα να μην χαθεί χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Μέχρι τώρα έχουν δεσμευθεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό «εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο αλλά εμπεριέχει και τεράστια ανταμοιβή και η ανταμοιβή ήταν ότι μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε σε μήνες» εννοώντας βέβαια ότι κανονικά μια τέτοια προσπάθεια θα χρειαζόταν χρόνια.
«Θα είναι θαυμάσιο μήνυμα αν ένας Έλληνας και ένας Τούρκος σώσουν τον κόσμο»
Για το συμβολισμό ότι των δύο συνεργαζόμενων εταιρειών που αναπτύσσουν αυτό το εμβόλιο ηγούνται ένας Έλληνας κι ένα ζεύγος Τούρκων, και στην ερώτηση αν η επιστήμη τελικά μας ενώνει, απάντησε χαρακτηριστικά.
«Ναι πιστεύω η επιστήμη μας ενώνει, και όχι μόνο η επιστήμη, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν Είναι συμβολικά θαυμάσιο το ότι έτυχε ο Ugur να είναι Τούρκος και εγώ να είμαι Έλληνας» εξήγησε.
Ο Άλμπερτ Μπούρλα τόνισε ακόμα ότι έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, εκεί γεννήθηκε εκεί μεγάλωσε, σπούδασε και ερωτεύτηκε και ανησυχεί με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.
«Εγώ είμαι Εβραίος στο θρήσκευμα ο Ugur είναι Μουσουλμάνος αλλά αυτό δε μας εμπόδισε καθόλου να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον και το μόνο πράγμα που είπαμε όταν αρχίσαμε να μιλάμε είναι ότι ακριβώς θα είναι θαυμάσιο μήνυμα αν ένας Έλληνας και ένας Τούρκος σώσουν τον κόσμο».
Το μήνυμα στη Θεσσαλονίκη
Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει στην πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο μάτι του κοροναϊού, εκείνος απάντησε:
«Να προσέχουν πάρα πολύ. Νομίζω ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ τώρα που ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά μέχρι να μπορέσουν να έρθουν τα εμβόλια σε αρκετές ποσότητες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα μέτρα που συνιστούν υγειονομικές αρχές, να φοράνε τις μάσκες τους και θα έρθουν πολύ καλύτερες μέρες, συντομότερα από ότι φαίνεται τώρα, μέσα στην μαυρίλα που ζούμε».