Εκτός από τις πρακτικές αλλαγές που φέρνει η πανδημία στη ζωή μας, φέρνει και στην περιποίηση μας, μιας και προκαλεί και μια σειρά από συμπτώματα τόσο στο πρόσωπο όσο και τα χέρια. Αντιμετωπίζοντάς τα και κάνοντας καίριες προσαρμογές στην καθημερινή φροντίδα τους μπορούμε να επαναφέρουμε την υγεία αλλά και την ομορφιά της επιδερμίδας μας.
Περιποίηση με νέα δεδομένα
Τα νέα δεδομένα που δεν πρέπει να αμελούμε είναι αυτό της «maskne» ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις επιδράσεις των απολυμαντικών στα χέρια μας.
Τι συμβαίνει στο πρόσωπο…
Οι μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας μέχρι το 2022, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς. Η παρατεταμένη χρήση τους σε συνδυασμό με την υγρασία και τη θερμότητα που αναπτύσσονται κάτω από αυτή, μπορεί να διεγείρει την εμφάνιση ακμής ή άλλες δερματικές παθήσεις.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που οι δερματολόγοι βάπτισαν ως «maskne», από τις λέξεις «mask» και «acne». «Η πολύωρη χρήση μάσκας διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος και ευνοεί τις εξάρσεις διαφόρων δερματοπαθειών» εξηγεί η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Βεσσάλ Αλιζαντέχ.
Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας:
α) Δημιουργεί τοπική υγρασία λόγω της αναπνοής.
β) Επηρεάζει την ισορροπία του pH του δέρματος.
γ) Μπλοκάρει το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους μέσα στους πόρους της επιδερμίδας.
δ) Δημιουργεί εξανθήματα, ευαισθησίες ή κνησμό.
Πώς να αποφύγουμε το φαινόμενο
1. Προτιμάμε μία βαμβακερή μάσκα και όχι συνθετική
Οι δερματολόγοι συστήνουν να είναι από 100% βαμβάκι γιατί επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει» καλύτερα. Ωστόσο πρέπει να την αλλάζουμε και να την πλένουμε κάθε φορά που ιδρώνουμε, προκειμένου να απομακρύνουμε τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί. Η ιδανική απολύμανσή της γίνεται με το πλύσιμο στους 60ο Κελσίου και το σιδέρωμα με ατμό.
2. Δίνουμε έμφαση στον σωστό καθαρισμό και στην ανάλογη ενυδάτωση
Για την εξισορρόπηση του pH του δέρματος, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιούμε ιδανικά καλλυντικές συνθέσεις υποαλλεργικές, μη φαγεσωρογόνες, που σέβονται και δυναμώνουν το μικροβίωμα της επιδερμίδας και δεν φράζουν τους πόρους. Ετσι η βάση της καθημερινής μας περιποίησης πρωί και βράδυ είναι ένα απαλό καθαριστικό με αντιβακτηριδιακή δράση χωρίς σαπούνι, καθώς και μία ήπια ενυδατική σύνθεση που καταπραΰνει και φροντίζει τις εξάρσεις του δέρματος. Αφού την εφαρμόσουμε, καλό είναι να περιμένουμε περίπου μισή ώρα πριν βάλουμε τη μάσκα, προκειμένου να απορροφηθεί σωστά.
3. Κάνουμε ένα (προσωρινό) διάλειμμα από το μέικ απ
Μακιγιάζ και ιδρώτας είναι ένας κακός συνδυασμός που επιβαρύνει την επιδερμίδα και μπλοκάρει τους πόρους. Αν είναι απαραίτητο να φοράμε μέικ απ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, τότε φροντίζουμε να το αφαιρούμε αμέσως μετά το τέλος αυτών.
4. Οταν ιδρώνουμε, φρεσκάρουμε την επιδερμίδα μας με το κατάλληλο νερό καθαρισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σπρέι ιαματικού νερού, το οποίο χάρη στα μέταλλα και στα ιχνοστοιχεία του τονώνει, εξυγιαίνει και δυναμώνει τον μηχανισμό άμυνας του δέρματος.
* Στην εμφάνιση ακμής: Επιλέγουμε μία σύνθεση που σέβεται τον υδρολιπιδικό φραγμό και δεν αφυδατώνει, ελέγχει την παραγωγή σμήγματος και παράλληλα προσφέρει αντιβακτηριδιακή δράση.
*Στην εμφάνιση ευαισθησίας ή δερματίτιδας λόγω της τριβής της μάσκας με το δέρμα: Προτιμάμε ένα νερό καθαρισμού που ανακουφίζει και καταπραΰνει τις φλεγμονώδεις ατέλειες και την ερυθρότητα, και χαρίζει ενυδάτωση.
5. Προσοχή: Δεν πλένουμε το πρόσωπό μας με αφρίζον καθαριστικό πάνω από δύο φορές τη μέρα
Διαφορετικά η επιδερμίδα θα παραγάγει περισσότερο σμήγμα και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
6. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, κάνουμε καθαρισμό με μία ειδική συσκευή που κάνει μικροδονήσεις
Η συσκευή αυτή απομακρύνει στην εντέλεια ρύπους και υπολείμματα makeup, νεκρά κύτταρα και παράλληλα να αυξάνει την οξυγόνωση των κυττάρων. Ιδανικά προτιμάμε να είναι από σιλικόνη ώστε να μην ερεθίζει την ήδη ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα.
7. Το βράδυ μετά τον καθαρισμό, εφαρμόζουμε μία μη λιπαρή σύνθεση με ρετιναλδεΰδη και αντιοξειδωτικά συστατικά
Η σύνθεση αυτή μειώνει τις ατέλειες και τα μαύρα στίγματα και ταυτόχρονα παρέχει στα κύτταρα την κατάλληλη δόση ενυδάτωσης.
8. Χρησιμοποιούμε τοπικές συνθέσεις με σαλικυλικό οξύ που καταπολεμούν τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.
Τι συμβαίνει στα χέρια
Ενα από τα μεγάλα όπλα άμυνάς μας ενάντια στον κορωνοϊό COVID-19 είναι τα σαπούνια για τα χέρια και τα απολυμαντικά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά σαπουνίζοντάς τα για τουλάχιστον 20’’ και επιπροσθέτως όταν είμαστε εκτός σπιτιού να τους απλώνουμε κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη διάδοση των μικροβίων και των ιών.
Ομως η τακτική αυτή διαταράσσει τον υδρολιπιδικό φραγμό των χεριών και επηρεάζει το pH του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ή η αύξηση της ξηρότητας, η αφυδάτωση, ο ερεθισμός αλλά και τα αδύναμα, εύθραυστα νύχια. Μπορεί ακόμα και να προκληθεί έκζεμα εξαιτίας της ατοπικής δερματίτιδας, κνησμός, ξεφλούδισμα και σκασίματα ή έντονη ενόχληση.
Πώς να αποφύγουμε το φαινόμενο
* Πλένουμε τα χέρια μας με χλιαρό και όχι καυτό νερό, διότι καταστρέφει τα κερατινοκύτταρα που προστατεύουν την επιδερμίδα.
* Σκουπίζουμε τα χέρια μας ταμποναριστά με απαλές, καθαρές βαμβακερές πετσέτες και όχι τρίβοντάς τα, για να μην τα τραυματίσουμε.
* Φοράμε γάντια κουζίνας όταν πλένουμε τα πιάτα αλλά και όταν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού. Η χλωρίνη και άλλοι δραστικοί παράγοντες καταστρέφουν το μικροβίωμα της επιδερμίδας.
* Επιλέγουμε αντισηπτικές συνθέσεις με μαλακτικούς παράγοντες, όπως γλυκερίνη, πανθενόλη και υαλουρονικό οξύ.
* Επειτα από κάθε πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό εφαρμόζουμε μια θρεπτική, αναπλαστική σύνθεση που σφραγίζει την υγρασία και αναδομεί το υδρολιπιδικό φιλμ.
* Προτού κοιμηθούμε, τοποθετούμε ένα ειδικό λαδάκι θρέψης στα πετσάκια, προκειμένου να παραμένουν υγιή και να προστατεύουν τα νύχια.
* Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πριν πέσουμε για ύπνο, απλώνουμε μία πλούσια ποσότητα κρέμας στα χέρια και φοράμε γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η θερμότητα θα ανοίξει τους πόρους του δέρματος και θα απορροφήσει καλύτερα τα ενυδατικά και αναδομητικά συστατικά της σύνθεσης. Το πρωί θα διαπιστώσουμε ότι τα χέρια μας είναι και πάλι απαλά.
* Εχουμε μόνιμα στην τσάντα μας μία απολυμαντική σύνθεση με μαλακτικούς παράγοντες καθώς και μία κρέμα χεριών, ώστε να τα ενυδατώνουμε αμέσως κάθε φορά που τα καθαρίζουμε.