Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και είναι καταστροφικές με πολλούς τρόπους. Η πιο σημαντική είναι ότι διαβρώνουν τα τοιχώματα των κυττάρων όλου του οργανισμού, όχι μόνο του δέρματος,  με αποτέλεσμα να διαρρέει το νερό από αυτά προκαλώντας τους τραυματισμό και πρόωρο θάνατο.

Πώς μπορούμε να αναχαιτίσουμε τις ελεύθερες ρίζες

Τροφοδοτώντας τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά μπορεί να αποφευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης. Εκτός από τη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες C, E και β-καροτίνη, πολυφαινόλες αλλά και μέταλλα όπως χαλκός, ψευδάργυρος και σελήνιο, το δέρμα και ιδιαίτερα η επιδερμίδα που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις χρειάζεται μία επιπλέον βοήθεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αντιοξειδωτικά και τοπικά.

Αντιοξειδωτικά: Τι κάνουν και ποια είναι τα πιο σημαντικά για το δέρμα

Σύμφωνα με μελέτες όταν εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα, προσφέρουν προστασία από τον ήλιο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε αντηλιακό) και διεγείρουν ην παραγωγή κολλαγόνου.

Υπάρχουν χιλιάδες αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες με διαφορετική ισχύ. Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά που χρειάζεται να περιέχουν τα καλλυντικά μας, προκειμένου να διατηρούμε όμορφο και νεανικό το δέρμα μας.

-Βιταμίνη C

Στην επιδερμίδα υπάρχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’  ό,τι  στο υπόλοιπο δέρμα.

Τι κάνει:

* Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν ιδιαίτερη βλάβη στο δέρμα

*Αποτρέπει την απώλεια νερού από τα κύτταρα.

*Συμμετέχει στη δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης, τις πρωτεϊνες που διατηρούν ελαστικό και σφριγηλό το δέρμα.

*Όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Ε και αντηλιακά φίλτρα θωρακίζει από την ηλιακή ακτινοβολία.

-Βιταμίνη Ε

Μία μορφή της είναι η α-τοκοφερόλη που αναφέρεται συχνά στις καλλυντικές συνθέσεις. Βρίσκεται φυσικά στο δέρμα και ιδίως στα κατώτερα στρώματα της κεράτινης στοιβάδας. «Παρά το γεγονός ότι το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει την κεράτινη στοιβάδα καλά οχυρωμένη με βιταμίνη Ε μεταφέροντας συνεχώς τοκοφερόλη μέσα από το σμήγμα, ποτέ δεν είναι αρκετή» εξηγεί ο δρ. Howard Murad.

Τι κάνει:

*Εκτός από ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι ένας μαλακτικός παράγοντας που εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια υγρασίας.

*Επιπλέον δρα καταπραϋντικά και ενάντια στις φλεγμονές.

-Πολυφαινόλες

Πρόκειται για φυτοχημικά, δηλαδή χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά. Οι πολυφαινόλες, περιέχουν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που λέγονται φλαβονοειδή. Πλούσια σε φλαβονοειδή είναι το τσάι, τα σταφύλια, τα ρόδια, τα μούρα κ.ά.

Τι κάνουν:

*Εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες

*Διεγείρουν τη φυσική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

-Συνένζυμο Q10

Είναι ένα ενεργό συστατικό που συναντάμε συχνά σε καλλυντικά. Η άλλη ονομασία της, όχι τόσο γνωστή, είναι ουβικινόνη. Βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα και στα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Τι κάνει:

* Αντιδρά και εξουδετερώνει το οξειδωτικό στρες όταν προσβάλλει την κυτταρική μεμβράνη.

*Εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας των κυττάρων