Η νέα καραντίνα έχει κλονίσει εκ νέου την καθημερινότητά μας αλλά και την ψυχολογία μας. Ωστόσο, η συνεχής παραμονή στο σπίτι εύκολα μπορεί να επηρεάσει και τη διατροφή σας. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown είδαν το βάρος τους να αυξάνεται, αφού συνεχώς τσιμπολογούσαν. Τι μπορεί να κρύβεται όμως πίσω από τη διαρκή πείνα που έχετε στην καραντίνα;
Γιατί πεινάω συνέχεια στην καραντίνα;
*Δεν κάνετε “έξυπνες” διατροφικές επιλογές
Αν η διατροφή σας δεν περιέχει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών, είναι δύσκολο να χορτάσετε και να μην πεινάσετε μετά από λίγο. Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και οι πρωτεΐνες αργούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, χορταίνοντάς σας και οδηγώντας σε παρατεταμένο κορεσμό. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών, ενώ το αυγό, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το τόφου, το τυρί κότατζ και το γιαούρτι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης.
*Έχετε στρες
Με την πανδημία του κοροναϊού να συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας και να δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα ανασφάλειας, δεν είναι περίεργο να νιώθετε στρες. Και το στρες, ως γνωστόν, οδηγεί σε περισσότερο φαγητό. Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση στρες, αυξάνεται η κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη. Επίσης , το στρες κάνει συνήθως τους ανθρώπους να θέλουν πολύ εύγευστα τρόφιμα, όπως απλούς υδατάνθρακες και γλυκά, τα οποία δυστυχώς δεν πρόκειται να σας κρατήσουν χορτάτους για πολύ.
*Δεν ενυδατώνετε τον οργανισμό σας
Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την απογευματινή λιγούρα ή την αίσθηση ότι θέλετε ένα σνακ, συχνά, πρέπει απλώς να πιείτε νερό. Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behavior βρήκε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται ακατάλληλα στα σήματα του σώματός τους το 62% (!) του χρόνου, μπερδεύοντας την πείνα με τη δίψα. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε νερό και διάφορα ροφήματα που σας αρέσουν, όπως πράσινο τσάι ή χαμομήλι.
*Κοιμάστε λίγο
Αν βλέπετε την καραντίνα ως μια καλή ευκαιρία να ξενυχτήσετε βλέποντας σειρές, τότε ξανασκεφτείτε το. Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της πείνας. Η μικρή διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης κορεσμού. Με λίγα λόγια, όταν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πείνα και επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα. Εστιάστε λοιπόν στη
*Έχετε στρες
Αν βλέπετε την καραντίνα ως μια καλή ευκαιρία να ξενυχτήσετε βλέποντας σειρές, τότε ξανασκεφτείτε το. Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της πείνας. Η μικρή διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης κορεσμού. Με λίγα λόγια, όταν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πείνα και επιθυμία για ζαχαρούχα τρόφιμα. Εστιάστε λοιπόν στη δημιουργία καλών συνηθειών ύπνου, αποφεύγοντας το αλκοόλ και το φαγητό πριν το κρεβάτι και αφήνοντας συσκευές όπως το τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή σας σε άλλο δωμάτιο.