Mέσα σ’ έναν σκοτεινό χειμώνα υπάρχει ελπίδα, αλλά…
Ο Economist με αυτό το καλλιτεχνικό – εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο βλέπει «εμβολιαστικό» φως στο βάθος του τούνελ της πανδημίας, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο οι επιστήμονες βρήκαν με βάση τις πρώτες δοκιμές εμβόλιο αποτελεσματικότητας 90%. Το εμβόλιο της γρίπης κινείται σε ποσοστά 60%.
Ο ιός της ιλαράς «αποκρυπτογραφήθηκε» το 1954 και η έγκριση για το εμβόλιο δόθηκε 9 χρόνια αργότερα ενώ οι ασθενείς με πολυο-μελίτιδα περίμεναν 20 χρόνια.
Αυτά είναι τα ενθαρρυντικά νέα! Όπως, και ανάλογες προσπάθειες άλλων εταιρειών.
Όμως, πρόκειται για τα πρώιμα αποτελέσματα σε 94 ασθενείς. Αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από 44.000 εθελοντές.
Πέραν αυτών υπάρχουν και πολλές τεχνικές αλλά ουσιώδεις λεπτομέρειες.
Η Pfizzer μπορεί να παραγάγει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021. Μόνο οι ομάδες ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων σχετικών ομάδων στις ΗΠΑ φθάνουν τα 20 εκατομμύρια ενώ περίπου 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον το κόσμο θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης με μιας.
Ποιος θα πρωτο-εμβολιαστεί και πως θα διαμοιραστεί στην ανθρωπότητα το εμβόλιο?
Ο ελληνικής καταγωγής CEO της εταιρείας επιχειρώντας να απαντήσει στο πρόβλημα μεταφοράς και αποθήκευσης σε – 70 βαθμούς Κελσίου είπε πως γίνεται προσπάθεια να είναι σε σκόνη.
Πάντως, απαιτούνται δύο εμβολιασμοί μετά από 21 ημέρες.
Και γιατί υπήρξε τέτοιος ενθουσιασμός;
Αφενός, η πρωτοποριακή υποσχόμενη τεχνολογία που χρησιμοποίησε η εταιρεία και η ιατρική μέθοδος που ακολούθησε.
Αφετέρου, η αποτελεσματικότητα 90%.
Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ανάπτυξη 7% για το 2021 εφόσον προχωρήσει το εμβόλιο ενώ πολλοί επενδυτές πούλησαν τις μετοχές τους από τεχνολογικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες που κέρδιζαν στην εποχή του κορωνοϊού και στράφηκαν σε αεροπορικές και τουριστικές εταιρείες που είχαν πληγεί.