Στον αντίποδα του feel good κινήματος του «body positivity», που προτείνει την αγάπη προς το σώμα ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται ή μοιάζει, η φιλοσοφία του «body neutrality» εστιάζει σε όλα όσα μπορεί να κάνει το σώμα για εσάς, καθημερινά όσο επιτελεί ζωτικές λειτουργίες, όπως εκείνη της αναπνοής, και όχι στο πώς μοιάζει. Ο όρος «body positivity» επινοήθηκε στα 60s για να προωθήσει την ιδέα ότι όλα τα σώματα, όχι μόνο αυτά που ταιριάζουν στο λεπτό ή ευρωκεντρικό πρότυπο, είναι όμορφα.
Το «body neutrality», σε αντίθεση, εκτιμά τις λειτουργίες που επιτελεί το σώμα σας δίχως να επικεντρώνεται στο πώς φαίνεται. Η σύγχρονη νόρμα θέλει να μιλάμε για το σώμα μας με πιο θετικό τρόπο, πράγμα που είναι πολύ καλύτερο από προσεγγίσεις τύπου «Mean Girls», που πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Εχουμε δει μοντέλα, όπως η Ashley Graham, να βαδίζουν με αυτοπεποίθηση σε ντεφιλέ οίκων μόδας, brands να «ξεφεύγουν» από το ευρωκεντρικό πρότυπο στις διαφημίσεις τους και τα πατρόν να διαμορφώνονται για τη δημιουργία ρούχων που θα αγκαλιάσουν πολλά και διαφορετικά σώματα. Κι αφού όλα αυτά είναι κάθε άλλο παρά αρνητικά, τότε από πού προήλθε η νέα τάση;
Why go «neutral»?
Για ορισμένους το «body positivity» μπορεί να έχει συνέπειες αντίθετες του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, με το βασικότερο επιχείρημα να αφορά τις ενοχές που μπορεί να έχει κανείς όταν δεν αισθάνεται καλά με το σώμα του. Το «body neutrality» όμως μας μαθαίνει έμπρακτα ότι είναι εντάξει αν δεν βλέπουμε θετικά το σώμα μας κάθε στιγμή, κάθε ημέρα. Μας βοηθά να δούμε πέρα από την εικόνα και να εστιάσουμε σε άλλα σημεία, που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, όπως το χιούμορ, η ευγένεια και η αγάπη προς τους ανθρώπους γύρω μας. Μας απαλλάσσει από το άγχος της εικόνας, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλά περισσότερα από τις «ιδανικές αναλογίες».
Ως «body positive» αγαπά κανείς το σώμα, τις καμπύλες ή τα χέρια του, ακριβώς όπως δείχνουν. Η ουδετερότητα ωστόσο μας ωθεί να αγαπήσουμε το σώμα μας επειδή μας βοήθησε να ξεπεράσουμε μια δυσκολία, μας επιτρέπει να κάνουμε δρομολόγια καθημερινά από και προς τις υποχρεώσεις μας, μας χαρίζει τη δύναμη να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας, επιτρέποντάς μας να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε διαρκώς, χαμογελώντας ή ακόμα και κλαίγοντας.
Πολλές εφαρμογές
Σκεφθείτε τις αξίες και τη ζωή που οραματίζεστε. Ενα άτομο που λατρεύει να βρίσκεται στη φύση, θα παρατηρήσει πιθανότατα τον τρόπο που το σώμα του τον βοήθησε να ολοκληρώσει την πεζοπορία σε ένα δύσκολο μονοπάτι, δίχως να εστιάσει στο πώς φαίνεται. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές που θέτουν διαρκώς νέους στόχους για την απόδοσή τους, καθώς μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να εξελιχθούν δίχως να καταπονούνται. Ακούγοντας το σώμα σας μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε χρειάζεται ξεκούραση και πότε μπορεί να δουλέψει σκληρά και αποδοτικά. Και το καλύτερο; Δεν σταματά εκεί.
Το «body neutrality» συνδέεται σχεδόν με κάθε πτυχή της καθημερινότητας, ακόμα και με το φαγητό. Μπορείτε συγκεκριμένα να δοκιμάσετε τη «διαισθητική» διατροφή, όπου τα γεύματά σας θα είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες ή τις ενδείξεις του σώματός σας. Αντί να ακολουθείτε μηχανικά ένα σύστημα ή ένα σύνολο κανόνων, δοκιμάστε να αφουγκραστείτε συνειδητά το σώμα σας, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει μόνο την όρεξη. Εάν νιώθετε κούραση, ενισχύστε την ενέργειά σας με ένα απολαυστικό γεύμα, που θα περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά και αντί για καφέ, προτιμήστε μία κούπα πράσινο τσάι.
Η ουδετερότητα δεν «φρενάρει» την εξέλιξη
Ακόμα και οι άνθρωποι που επιθυμούν να δουν αλλαγές στο σώμα τους, αυξάνοντας τη φυσική τους δραστηριότητα ή επιλέγοντας πιο υγιεινές τροφές μπορούν να υιοθετήσουν τη νοοτροπία του «body neutrality». Μπορούμε να αγαπάμε το σώμα μας ανά πάσα ώρα τόσο για το σχήμα του όσο και για αυτά που κάνει για εμάς, είτε γυμναζόμαστε είτε όχι, είτε επιλέγουμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διατροφή είτε όχι. Με το «body neutrality» δεν είναι απαραίτητο να κρίνουμε το σώμα αισθητικά, μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στις λειτουργίες του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάμε την προσπάθεια για εξέλιξη. Εξελισσόμαστε σύμφωνα με τους μοναδικούς ρυθμούς, που μας υπαγορεύει το σώμα μας.
Ανακαλύψτε τους ρυθμούς σας
Για να καταφέρετε να ενισχύσετε τη σύνδεση του νου με το σώμα, να ακούσετε δηλαδή προσεκτικά τις ανάγκες σας και να εναρμονιστείτε με τους μοναδικούς σας ρυθμούς, αρκεί να θυμάστε:
· Κάντε συχνές μικρές παύσεις μέσα στην ημέρα και εστιάστε στο πώς αισθάνεστε το σώμα σας.
· Παρατηρήστε το σώμα σας και ανάλογα με αυτά που αισθάνεστε, καλύψτε τις ανάγκες σας, είτε αυτές σχετίζονται με την ξεκούραση είτε με την άθληση είτε με τη διατροφή.
· Αντισταθείτε στον αισθητικό σχολιασμό ή στις αρνητικές σκέψεις και προσπαθήστε να δεχθείτε το σώμα σας ακριβώς όπως είναι, παραμένοντας συνεπείς στην κάλυψη ψυχικών και σωματικών αναγκών ή επιθυμιών.