Αμείλικτος ο κοροναϊός συνεχίζει ρίχνει βαριά τη σκιά του, στην Ελλάδα, που από το Σάββατο κινείται με ρυθμούς lockdown.
Η μικρή μείωση των κρουσμάτων χθες, που συνδέεται και με το γεγονός ότι λόγω lockdown γίνονται λιγότερα rapid test, δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, καθώς το κρίσιμο μέγεθος είναι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, που δυστυχώς αυξήθηκαν.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο σαρωτικό από το πρώτο και εκφράζονται φόβοι για εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς, την ώρα που το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση.
Οι ειδικοί μας προετοιμάζουν «μαύρες» ειδήσεις, εκτιμώντας ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων – ίσως και πάνω από 3.000, πριν φανεί η επίδραση του lockdown και υπάρξει αναστροφή της κατάστασης. Σημειώνουν δε, πως θα συνεχίσουμε να έχουμε αύξηση και στους θανάτους, εξηγώντας πως αυτοί που «βλέπουμε» τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν.
Ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς, είναι αν το σύστημα υγείας θα καταφέρει να σηκώσει το βάρος της πανδημίας. Το δεύτερο lockdown, που έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες και ως ένα απαραίτητο ιατρικό εργαλείο, επιβλήθηκε προκειμένου να υπάρξει δραστική ανάσχεση του επιδημιολογικού κύματος και να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως κερδίζει υποστηρικτές το σχέδιο για κυλιόμενα lockdown, μέχρι το Μάρτιο, με τους με τους ειδικούς να διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, η άρση των μέτρων δεν μπορεί να αναμένεται πριν την υποχώρηση των κρουσμάτων σε αριθμούς τριψήφιους.
Η χώρα χθες κατέγραψε τα ζοφερά ρεκόρ των 35 θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο και των 228 διασωληνωμένων ασθενών.
Τι είναι τα κυλιόμενα lockdown
Ακόμη κι αν τελικά η καραντίνα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου, παραμένει το ερώτημα, πόσο θα διαρκέσει η νέα περίοδος της ιδιότυπης «κανονικότητας».
Το σχέδιο για τα εναλλασσόμενα μίνι lockdown, κερδίζει υποστηρικτές, καθώς όπως τονίζεται, εξασφαλίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών.
«Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιδημιολόγοι που προτείνουν ένα είδος rolling, μιας «κυλιόμενης» καραντίνας. Όπως εξήγησε, προκρίνεται να υπάρχει για παράδειγμα ένα 15ήμερο καραντίνας και μετά εναλλαγή με διαστήματα άρσης μέτρων. Στόχος θα ήταν «να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην είμαστε και πολύ αυστηροί». Αυτό όπως είπε, θα συζητηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε επίσης στα γηροκομεία και τις αιτίες διασπορά του ιού, ενώ μίλησε και για τους «super-spreaders», άτομα ασυμπτωματικά που μπορεί να μολύνουν μέχρι και άλλους 100 ανθρώπους.
Τόνισε ότι έχει καταγραφεί μετάλλαξη του ιού που έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα ο ιός. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη περιγράφηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στην Ισπανία και άρχισε να εξαπλώνεται από την Ελβετία έως το Χονγκ Κονγκ. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μάλιστα προσπάθεια στην Ελλάδα – όπου έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων – να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουμε κι εμείς τον μεταλλαγμένο ιό.
Αντίθετος πάντως με τη λογική του «ακορντεόν» όσον αφορά το lockdown εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Αυτή η λογική είναι κακή νοοτροπία και δεν είναι πρακτικό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί» είπε, μιλώντας στον Θέμα 104,6, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο το μέτρο του lockdown θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από 3-5 εβδομάδες για να δούμε τώρα αποτέλεσμα.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Δερμιτζάκης, σημείωσε ότι «τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown. Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».
Πρόσθεσε δε ότι : «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».
Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».
Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», ανέφερε.
Πάνω από 3.000 κρούσματα
Στην εκτίμηση ότι τα Νοσοκομεία θα πιεστούν τις επόμενες μέρες, εξέφρασε η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
«Χθες είχαμε τρεις εισαγωγές και ένα εξιτήριο… » δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «τα νούμερα που βλέπαμε κάθε μέρα (δημοσίως) δεν είναι αυτά που βλέπουμε στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία έχουμε ακόμα άνοδο».
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γκάγκα εκτίμησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι θα έχουμε άνοδο κρουσμάτων για ακόμα επτά με δέκα μέρες. «Μετά είμαι αισιόδοξη ότι (ο αριθμός) θα πέσει» σημείωσε.
Ξεκαθάρισε δε ότι για να βγούμε από το lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων θα πρέπει να είναι «μικρός τριψήφιος».
Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο μέσο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι «Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε η κ. Παγώνη, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση.
«Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε.
«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο» δήλωσε. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» τόνισε η κ. Παγώνη.
Ράπτη: Το σύστημα Υγείας αντέχει
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, τόνισε ότι τα μέτρα του δεύτερου lockdown ήρθαν την κατάλληλη στιγμή ώστε να αποσυμφορήσουν το σύστημα υγείας, το οποίο αντέχει.
«Είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε», είπε σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ ενισχύεται συνεχώς με καινούργιες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο μπαίνει στη μάχη κατά της πανδημίας. Από τη μεριά του ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση.
«Από τους ανθρώπους του ΕΣΥ έρχεται κραυγή αγωνίας και υπάρχει συσσωρευόμενη κόπωση. Δεν χρειαζόμαστε ούτε ωραιοποίηση ούτε υποτίμηση του κινδύνου».
Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας έχει αυξήσει τον κίνδυνο να «ασκείται με πολεμικούς όρους η ιατρική στα δημόσια νοσοκομεία».