Υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» του κοροναϊού βρίσκεται η χώρα. Τα χιλιάδες ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η πανδημία, απειλεί συνεχώς την ζωή μας.
Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων με κοροναϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες ενώ οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες είναι δυσοίωνες καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.
Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι: Το «μαύρο» ρεκόρ με 34 καταγεγραμμένους θανάτους το Σάββατο και τα 2.556 νέα κρούσματα, προκαλούν τρόμο, όπως τρόμο προκαλεί και το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι το Σάββατο ήταν 207, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 200, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Την αγωνία εντείνει και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τη «μάχη» στις ΜΕΘ τη δίνουν, πλέον, άνθρωποι που ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες και όχι στην τρίτη ηλικία.
Κυβέρνηση και ειδικοί, τονίζουν την αναγκαιότητα ευλαβικής τήρησης των περιοριστικών μέτρων επισημαίνοντας ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου – στο τέλος των οποίων αναμένεται να φανεί ότι αποδίδει το lockdown- θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Κατόπιν αυτών η επιβολή της καραντίνας για να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία του κοροναϊού, ήρθε ως μονόδρομος. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το lockdown, πρωτίστως ως απαραίτητο ιατρικό εργαλείο επισημαίνοντας ότι αριθμός των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, θα καθορίσει το αν θα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου ή όχι.
Επισημαίνουν δε ότι οι 7 πρώτες ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας.
Μας περιμένουν μαύρες μέρες…
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες η καθημερινότητα αναμένεται να κατακλυστεί από τις «μαύρες» ειδήσεις που γεννά η πανδημία, καθώς το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί έχουν υπολογίσει πως το 14% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να περάσουν την πόρτα της Εντατικής. Ωστόσο από αυτούς μόλις το 30% θα επιβιώσει.
Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων με κοροναϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.
«Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου εως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων.
Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κοροναϊό αλλά και του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».
«Το 40-43% των διασωληνωμένων με Covid σε ΜΕΘ πεθαίνει»
Την ίδια ώρα τρομάζει, το στοιχείο που παρέθεσε στην ίδια εκπομπή ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών:
Σύμφωνα με τον καθηγητή ακόμη και αν με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό των νοσοκομείων και τις κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουμε στη χώρα θα παρέμενε το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κοροναϊό, αφού από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν.
«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Ομως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε, εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν λήξει η καραντίνα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό.
Αναγκαία η τήρηση των μέτρων
Η κ. Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στον συνωστισμό που προκλήθηκε το διήμερο πριν το lockdown και σημείωσε πως τα αποτελέσματα από άποψης κρουσμάτων θα φανούν σε 15 μέρες.
Όσον αφορά τα μέτρα, τόνισε πως αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.
«Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή» συμπλήρωσε.
Οι προϋποθέσεις για να λήξει το lockdown
Ερωτηθείσα πάντως σχετικά με το αν προϋποτίθεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να πάμε και πάλι σε άνοιγμα της αγοράς, η κ. Παγώνη απάντησε: «Εννοείται. Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας» είπε.
Από την πλευτά της η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρεις εβδομάδες υπήρχε σοβαρή ένδειξη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Δεν είχα πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν ξέρω αν η απόφαση που ήταν πολιτική είχε συνιστώσες μη ιατρικές, οικονομικές. Έπρεπε να είχαν ληφθεί και άλλα μέτρα, αλλά προφανώς δεν ήταν εφικτό».
Αναφορικά με το αν οι τρεις εβδομάδες του lockdown θα είναι αρκετές ώστε να ανακοπεί η διασπορά του ιού, η ίδια είπε ότι «Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα, και από τα συνεπικουρούντα μέτρα στο lockdown. Μάσκα, αποστασιοποίηση, μέτρα υγιεινής, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων και testing, αν δουλέψουν μαζί με το lockdown, μπορεί να καταφέρουμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων σε τρεις εβδομάδες».
Σύμφωνα με την κ. Λινού, μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχουμε κάποια αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα, «αλλά στα πραγματικά κρούσματα στο σύνολο πιστεύω θα υπάρξει μείωση, και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να μειώνονται. Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο, του lockdown, θα αποδώσει κάτι, αν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα. Πολλές λειτουργίες είναι ακόμα ανοιχτές. Το Δημόσιο λειτουργεί, κάποιοι άνθρωποι θα πάνε στις εργασίες τους, δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει το lockdown ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, στα σχολεία αν ο καιρός είναι κακός τα παιδιά θα είναι μέσα. Θα πρότεινα να υπάρχει μεγιστοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας και μελέτες που να μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει», τόνισε η κ. Λινού.
«Υπολογίζουμε ότι στην Αττική έχουμε εως 80.000 φορείς»
«Η επιστημονική κοινότητα τον Μάρτη είχε προβλέψει πώς πηγαίνουν συνήθως οι πανδημίες. Οι πανδημίες έχουν συνεχή κύματα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο για να κάνει υπομονή», τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 14 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 200%. Το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε πολύ. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε μεγάλες χώρες. Η κορύφωση έρχεται μετά από μερικές μέρες, μέχρι και δέκα ημέρες. Τον Μάρτη κλείσαμε πολύ γρήγορα, και επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.
«Εμείς υπολογίζουμε ότι η διασπορά αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι μεταξύ 1,5-2%, δηλαδή 60-80 χιλιάδες φορείς. Αυτό θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Μένουν περίπου 4,2 εκατομμύρια άτομα στην Αττική. Δεν είναι ένα τρομακτικό ποσοστό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αρκετοί πλέον είναι ασυμπτωματικοί γιατί έχουν μειωθεί οι ηλικίες των φορέων», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.
Μάσκα παντού μέχρι την Άνοιξη
Στο μεταξύ, το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της Ανοιξης, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας πως για να μπορέσουμε να βγούμε ασφαλείς από αυτή την περιπέτεια και να επιστρέψει και η πάλι η ζωή μας σε μία κανονικότητα, θα πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τους υγειονομικούς κανόνες.
Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα τις επόμενες εβδομάδες.
Τόνισε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί το ποσοστό της θετικότητας και ανέφερε ως παράδειγμα του Ισραήλ το οποίο μέσα σε λίγες εβδομάδες πέτυχε να ρίξει τα κορώματα από τις δέκα χιλιάδες σε τριψήφιο αριθμό.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία πάντως βρίσκονται στα όριά τους. Οι άδειες όλου του προσωπικού έχουν ανασταλεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές τα τακτικά χειρουργεία περιορίζονται σε ποσοστό έως 80%.
Πολλά νοσοκομεία αδειάζουν κλινικές για να δημιουργήσουν κλίνες κοροναϊού. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου νοσηλεύονταν 180 άτομα στο ΑΧΕΠΑ. Εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές ασθενών από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκκένωσης της ψυχιατρικής, χειρουργικής και νευροχειρουγικής κλινικής. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, έγινε εκκένωση και άλλων κλινικών, στο νοσοκομείο Παπανικολάου – στην οφθαλμολογική, ΩΡΛ και ψυχιατρική κλινική.
Στόχος είναι η αποσυμφόρηση, ώστε να μπορούν να δεχθούν ασθενείς με Covid.