Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παραμένει το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία ενάντια στον νέο κοροναϊό. Ένας βασικός δείκτης ανοσίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η παρουσία ειδικών για τον ιό αντισωμάτων, με προηγούμενες μελέτες να δίνουν αντικρουόμενα ευρήματα αναφορικά με το εάν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση μπορούν να διατηρήσουν δυνητικά προστατευτικά αντισώματα ή όχι.
Γρηγορότερη ανάρρωση.. αποτελεσματικότερη ανοσία;
Στα πλαίσια της μελέτης από την ερευνητική ομάδα του Brigham and Women’s Hospital, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος και κύτταρα από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από ήπια έως και μέτρια λοίμωξη Covid-19, διαπιστώνοντας ότι ενώ τα αντισώματα κατά του ιού μειώθηκαν στα περισσότερα άτομα αφού ανάρρωσαν, ένα υποσύνολο ασθενών συνέχισε να παραγάγει ειδικά για τον ιό αντισώματα αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.
Αυτά τα αντισώματα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, ήταν παράλληλα με την βραχύτερη εκδήλωση ήπιων συμπτωμάτων της Covid-19, υποδηλώνοντας ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την λοίμωξη γρηγορότερα μπορεί να προκαλούν μια πιο αποτελεσματική και ανθεκτική ανοσοαπόκριση στον ιό. «Βρήκαμε ένα υποσύνολο ατόμων που ανάρρωσαν γρήγορα διατηρώντας τα επίπεδα των ειδικών για τον ιό αντισωμάτων μετά το πέρας της Covid-19»δήλωσε ο Δρ. Duane Wesemann, ανοσολόγος και συνεργάτης ιατρός στο Brigham Division of Allergy and Clinical Immunology και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
Διαφοροποίηση και στα κομβικά Τ κύτταρα
Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κοροναϊού έτειναν να μειώνονται σημαντικά στα περισσότερα άτομα κατά τη διάρκεια τριών έως τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, σε μια μερίδα ατόμων που ανάρρωσαν, η παραγωγή αντισωμάτων παρέμεινε σταθερή ή βελτιωμένη κατά την ίδια χρονική περίοδο. Αυτά τα άτομα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχαν συμπτώματα για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων τα αντισώματα μειώθηκαν. Σε αυτό το υποσύνολο ατόμων σημειώθηκαν επίσης διαφορές στους πληθυσμούς των Τ κυττάρων μνήμης αλλά και των Β κυττάρων, δύο τύποι ανοσοκυττάρων που μπορεί να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη και προστασία.
«Τα ευρήματα δείχνουν προς έναν τύπο ανοσοαπόκρισης που δεν ελέγχει μόνο την διαχείριση των ιογενών ασθενειών, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάρρωση, αλλά συμβάλλει και στην παραγωγή κυττάρων που μπορούν να δεσμευτούν για μακροπρόθεσμη παραγωγή αντισωμάτων κατά των ιών» επισημαίνει ο Δρ. Duane Wesemann. «Το να καταλάβουμε πώς αυτά τα άτομα μπορούν να παραγάγουν μακροπρόθεσμα αντισώματα για την Covid-19, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμη μία λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος» καταλήγει.