Μονάδες όπως η Νευρολογική και η Οφθαλμολογική, επιστρατεύονται στην μάχη κατά του κοροναϊού χρησιμοποιώντας κλίνες από εκεί για να υποδεχθούν περιστατικά COVID-19 αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ο κ. Δημήτρης Λουκίδης τόνισε πως όσοι ασθενείς χρειάζονται τις δύο αυτές μονάδες, μεταφέρονται σε άλλες, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τα περιστατικά Covid-19.
Ο κ. Λουκίδης, επισήμανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι δεν έχει λυγίσει ακόμη το σύστημα και αντέχει. «Δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα Ιταλίας να επιλέγουμε τους ασθενείς που θα ζήσουν», τόνισε μεταξύ άλλων.
Τα προβλήματα όμως είναι σοβαρά, όπως είπε, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Το καλοκαίρι, όπως είπε, διορίστηκαν περίπου 70 άτομα επικουρικοί, όμως ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί διότι εκπαιδεύονται, φτάνοντας στα όρια της εξάντλησης το παλιό προσωπικό.
Κατήγγειλε παράλληλα ο κ. Λουκίδης, πως υπήρξαν μετακινήσεις προϊσταμένων, ώστε να έρθουν άλλοι στη θέση τους, προερχόμενοι από κομματικό προσωπικό, όπως είπε ο ίδιος.
Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Σημειώνεται πως εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης.
Οι ασθενείς με κοροναϊό που μεταφέρονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, αυξάνονται συνεχώς, δημιουργώντας πίεση στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τόσα διαφορετικά περιστατικά.
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς έχουν καταγραφεί 63 κρούσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν κατά 50%. Εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι το προσωπικό είναι κουρασμένο και παραμένουν 330 κενά οργανικών θέσεων, τα οποία ζητούν να πληρωθούν γρήγορα.
Χτες με απόφαση του υπουργείου Υγείας αναστάλθηκε η λειτουργία όλων των τακτικών εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ανέστειλε και τις άδειες εργαζομένων σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Κέντρα Υγείας καθώς και σε περιφερειακά και τοπικά ιατρεία.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο 67%, δηλαδή από τις 85 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι 57 είναι κατειλημμένες, ενώ όλα τα νοσοκομεία της πόλης μπήκαν στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό.