Σε μια τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» ανέφερε τονίζοντας ότι κύριος λόγος για τη διασπορά του κοροναϊού είναι οι μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.
«Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.
Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, είπε για μία ακόμη φορά.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές» εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι.
«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.
Εκτίμηση-σοκ καθηγητή: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα
Την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά έκανε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον Θέμα 104,6, «την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000».
Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».
Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε, για παράδειγμα, μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε ο καθηγητής, «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή δημόσιας υγείας».
Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται, σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός».
1.152 νέα κρούσματα και επτά θάνατοι – Στους 153 οι διασωληνωμένοι
Σημειώνεται πως χτες τα κρούσματα ήταν εμφανώς μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο κυμάνθηκαν και πάλι σε τετραψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.152 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 96 συνδέονται με συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, 0 συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 42.080, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες, ενώ 4.176 (9.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.821 (32.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 153 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 35 (22.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 294 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 642 θανάτους συνολικά στη χώρα. 248 (38.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.