Υλικά για 6 μπέργκερ

6 ψωμάκια ολικής άλεσης για μπέργκερ (εμείς χρησιμοποιήσαμε ψωμί με μελάνι σουπιάς)

6 φέτες του τοστ γραβιέρα

6 φέτες iceberg

Κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

Για τα μπιφτέκια

2 κονσέρβες μαύρα φασόλια, στραγγισμένα, πλυμένα και στεγνά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

3/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1½ κουταλάκι κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού ή αλεύρι βρόμης

1/2 φλιτζάνι φέτα

2 αβγά

3 κουταλιές κέτσαπ, μαγιονέζα ή σάλτσα μπάρμπεκιου

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε τα φασόλια ομοιόμορφα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν ελαφρώς.
  • Παράλληλα, σοτάρουμε το ελαιόλαδο, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά έως ότου οι πιπεριές και τα κρεμμύδια να είναι μαλακά, περίπου για 5-6 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μπλέντερ ρίχνουμε τα υπόλοιπα συστατικά (κύμινο, σκόνη τσίλι, σκόνη σκόρδου, πάπρικα, ψίχουλα ψωμιού, φέτα, αβγά, σος, αλάτι και πιπέρι). Ανακατεύουμε τα υλικά και μετά ρίχνουμε στο μείγμα και τα φασόλια. Ανακατεύουμε πάλι, φροντίζοντας να αφήσουμε μερικά μεγαλύτερα κομμάτια φασολιών.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 190°C για περίπου 20 λεπτά συνολικά (10 λεπτά για κάθε πλευρά).
  • Μόλις είναι έτοιμα τα μπιφτέκια μας, τα τοποθετούμε στα ψωμάκια, στα οποία έχουμε απλώσει iceberg. Πάνω από το ζεστό μπιφτέκι απλώνουμε από μία φέτα γραβιέρα και λίγο κόκκινο λάχανο.