Η αναπνοή είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο, εκτός από εκείνους που ενίοτε καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις άσθματος. Το άσθμα περιορίζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων σας στο σημείο που μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσει κανείς. Εκτός των εισπνεόμενων φαρμάκων, οι ειδικοί προτείνουν τις ασκήσεις αναπνοής, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην φαρμακευτική σας αγωγή. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι αυτές οι ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της αναπνοής αλλά και της συνολικής ποιότητας της ζωής. Οι ασκήσεις αναπνοής που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:
1. Διαφραγματική αναπνοή
Η αναπνοή από το διάφραγμα, τον μυ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την εργασία που πρέπει να κάνει το σώμα για να αναπνεύσει. Για να καταφέρετε να αναπνεύσετε από το διάφραγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να:
- Για να είστε άνετοι, ξαπλώστε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι με μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι και τα γόνατά σας. Ή καθίστε σε μια άνετη καρέκλα με το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους σας χαλαρούς, και τα γόνατά σας λυγισμένα.
- Στη συνέχεια, βάλτε το ένα χέρι κάτω από τα πλευρά σας και το άλλο στο μέρος της καρδιάς. Εισπνεύστε και εκπνεύστε από τη μύτη σας, παρατηρώντας πώς ή εάν το στομάχι και το στήθος σας κινούνται καθώς αναπνέετε.
- Προσπαθήστε καθώς αναπνέετε να κουνιέται το στομάχι σας και όχι το στήθος.
2. Ρινική αναπνοή
Η στοματική αναπνοή έχει συνδεθεί σε μελέτες με πιο σοβαρά ή έντονα συμπτώματα άσθματος. Το πλεονέκτημα της αναπνοής μέσω της μύτης σας είναι ότι προσθέτει ζεστασιά και υγρασία στον αέρα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ή της έντασης της κρίσης, που μπορεί να βιώσετε.
3. Η μέθοδος Papworth
Η μέθοδος Papworth υπάρχει από τη δεκαετία του 1960. Συνδυάζει διάφορους τύπους αναπνοής με τεχνικές χαλάρωσης. Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου μπορεί να μάθει κανείς πως ανασαίνει αργά και σταθερά από το διάφραγμα και μέσω της μύτης σας. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να ελέγχετε το άγχος, ώστε να μην επηρεάζει την αναπνοή σας. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα, υποστηρίζουν αυτή η τεχνική βοηθά στην ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα που αντιμετωπίζουν άσθμα.
4. Αναπνοή με κλειστά χείλη
Η αναπνοή με κλειστά χείλη είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της δύσπνοιας. Για να εξασκηθείτε πρώτα αναπνέετε αργά μέσα από τη μύτη σας με το στόμα σας κλειστό. Τότε, χτυπάτε τα χείλη σας σαν να σφυρίζατε. Τέλος, εκπνέετε μέσα από τα χείλη σας για περίπου τέσσερα δεύτερα.