Απαιτείται δράση και συντονισμός για να καταπολεμηθεί η πανδημία του κοροναϊού. Αυτό σημαίνει να κάνετε αλλαγές για να προστατέψετε τον εαυτό σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα αλλά και την κοινότητά σας. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη μάλιστα, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες μάλλον κάνουν καλύτερη δουλειά συγκριτικά με τους άνδρες, καθώς διαπιστώθηκε ότι παίρνουν πιο σοβαρά την πανδημία και ότι συμμορφώνονται με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.
Η συμπεριφορά επηρεάζει την θνησιμότητα;
Η ομάδα που αποτελείται από διεθνείς ερευνητές υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τις διαφορές στα επίπεδα θνησιμότητας των δύο φύλων. «Οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικών στρατηγικών που προωθούν μια νέα κανονικότητα, όπου κυριαρχούν η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση – ριζικές δηλαδή αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά – θα πρέπει, επομένως, να σχεδιάσουν μια διαφοροποιημένη επικοινωνιακή εκστρατεία» δηλώνει χαρακτηριστικά Δρ. Vincenzo Galasso, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας.
Η έρευνα περιελάμβανε 21.649 άνδρες και γυναίκες από την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ευρήματα έδειξαν οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν την λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, Covid-19 ως ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα κι επομένως είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην προστασία των άλλων
Οι μεγαλύτερες διαφορές μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, έχουν να κάνουν με συμπεριφορές που προστατεύουν τους άλλους, όπως ο βήχας στον αγκώνα. Οι διαφορές είναι μικρότερες μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών, ζευγαριών που ζουν μαζί και ατόμων που έχουν επηρεαστεί άμεσα από την πανδημία.Αυτό συμβαδίζει με άλλες πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακούσουν εμπειρογνώμονες όταν πρόκειται για την Covid-19.
Σε μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ, το 55% των γυναικών παρατηρήθηκε ότι φορούσαν σωστά τις μάσκες, ποσοστό που «έπεσε» στο 38% για τους άνδρες. Στα πλαίσια επισκόπησης, οι ερευνητές μελετώντας δεδομένα από όλο τον κόσμο, διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο μιας επιδημίας, όπως η γρίπη οι γυναίκες είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ασκήσουν ή και να αυξήσουν τις συμπεριφορές που στοχεύουν στην προστασία, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό των επιφανειών και τη χρήση της μάσκας προσώπου.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν συστάσεις για τις συνήθεις ετήσιες εξετάσεις υγείας και άλλα προληπτικά μέτρα. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι συνήθως οι υπεύθυνες για την οικογενειακή υγεία, με τους άνδρες να είναι πιο απρόθυμοι να μιλήσουν για την υγεία» τονίζει ο Δρ. Richard Seidman από το L.A. Care Health Plan ενώ υπογραμμίζει ότι «όσο λιγότερο μιλάμε για κάτι, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να το κάνουμε».
Άνδρες τα περισσότερα θύματα της πανδημίας
Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 αλλά και υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας. Οι λόγοι αυτής της διαφοροποίησης δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά υπάρχουν πιθανώς διάφοροι παράγοντες. «Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μολύνονται από το νέο κοροναϊό περίπου στον ίδιο ρυθμό, αλλά οι άνδρες συνήθως αναζητούν υγειονομική περίθαλψη αργότερα σε σχέση με τις γυναίκες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Richard Seidman.
Υπάρχουν επίσης βασικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών ανταποκρίνεται στον κοροναϊό. «Οι άνδρες έχουν περισσότερους υποδοχείς που συνδέουν τον ιό από τις γυναίκες. Μπορεί να έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο των γυναικών, επομένως οι λοιμώξεις τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές βιολογικές εξηγήσεις», καταλήγει ο Δρ. Richard Seidman.