Το φύλο, η ηλικία και η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να είναι χρήσιμα στον εντοπισμό των ασθενών που ξεπέρασαν την αναπνευστική λοίμωξη Covid-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, οι οποίοι είναι πιθανότερο να έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να προστατεύσουν από την ασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη από τους ερευνητές του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μεγαλύτερες άνδρες που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 αποτελούν τους καταλληλότερους ίσως υποψηφίους για δωρεά πλάσματος για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό.
Ποιότητα και ποσότητα αντισωμάτων
Οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας του πλάσματος κατά της COVID-19 βρίσκονται σε εξέλιξη και οι γιατροί μέχρι τώρα δεν είχαν καθοδήγηση αναφορικά με ποιον ασθενή που έχει αναρρώσει να επιλέξουν.
«Προτείνουμε ότι το φύλο, η ηλικία και η σοβαρότητα της νόσου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν την επιλογή των δοτών πλάσματος, καθώς διαπιστώσαμε ότι αυτά ήταν σημαντικά χαρακτηριστικά του ασθενούς που όχι μόνο προέβλεπαν την ποσότητα των αντισωμάτων αλλά και την ποιότητά τους» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sabra Klein, καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Οι παράγοντες για ισχυρά αντισώματα
Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Clinical Investigation, διαπιστώθηκαν τρεις παράγοντες με ισχυρότερες αντιδράσεις αντισωμάτων. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Ο ασθενής να εκδηλώνει τόσο σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ώστε να χρήζει νοσηλείας.
- Να είναι ηλικιακά μεγαλύτερος.
- Να είναι άνδρας.
Οι αρχικές μελέτες σε ασθενείς που ανέρρωσαν από την Covid-19 αποκάλυψαν σημαντική μεταβλητότητα στις αποκρίσεις των αντισωμάτων τους στον κοροναϊό, με ορισμένους να εκδηλώνουν ιδιαίτερα αδύναμες αποκρίσεις που δεν βοηθούσαν νέους ασθενείς. Οι ερευνητές στη νέα μελέτη αναζήτησαν παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την μεταβλητότητα αυτή.
Νοσηλεία, πλάσμα με περισσότερα αντισώματα
Σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα διαπίστωσε την μεταβλητότητα στα αντισώματα των ασθενών που έχουν αναρρώσει αλλά και στην εξουδετερωτική ισχύ του πλάσματος.
Όμως, κατά μέσο όρο, το πλάσμα των ασθενών που είχαν αναρρώσει από τον κοροναϊό, αφού είχαν νοσηλευτεί, είχε σαφώς περισσότερα αντισώματα και εξουδετέρωσε τον ιό πιο αποτελεσματικά, υποδηλώνοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές ότι η σοβαρότητα της νόσου προκαλεί ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.