Υπάρχει τρόπος να μην αρρωστήσουμε αυτόν τον χειμώνα; Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να το προσπαθήσουμε με σύμμαχό μας τον υγιεινό τρόπο ζωής, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια γερή άμυνα στις επιθέσεις των ιών.
1. Δείχνουμε αγάπη στον εαυτό μας
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Εξετερ και της Οξφόρδης, λίγη αγάπη προς τον εαυτό μας κάνει καλό στην υγεία μας. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Επιστήμη Κλινικής Ψυχολογίας», αποκάλυψαν ότι οι καρδιές εκείνων που άκουσαν μηνύματα αγάπης χτυπούσαν 2-3 φορές λιγότερες το λεπτό από εκείνους που ήταν στις αρνητικές ομάδες. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από εθελοντές να ακούσουν ηχητικά κλιπ, ενθαρρύνοντάς τους να δείξουν συμπόνια απέναντι στον εαυτό τους. Μετά από μόλις 11 λεπτά, οι χτύποι της καρδιάς είχαν μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με εκείνους που έδιναν σημασία στον σκληρό εσωτερικό τους κριτή. Ο χαμηλός ρυθμός χτύπων βοηθά στο να μπούμε σε μία κατάσταση χαλάρωσης που μας δίνει την ευκαιρία για θεραπεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η έρευνα επίσης βρήκε ότι όσοι άκουσαν θετικές οδηγίες, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους. Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ανκε Καρλ, λέκτορας της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, είπε: «Με το να κλείσουμε την ανταπόκριση στην απειλή, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας και δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να θεραπευτεί».
2. Κάνουμε ντους και λουζόμαστε καθημερινά
Ολοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι για να μην κολλήσουμε κάποιον ιό. Οι ειδικοί έρχονται να μας θυμίσουν ότι απαραίτητο προκειμένου να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας δυνατό είναι και το να κάνουμε μπάνιο και να λουζόμαστε καθημερινά. Αλλωστε, το δέρμα μας είναι η πρώτη «πύλη» μέσω της οποίας μπορεί να μπει ένας ιός στο σώμα μας (γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να φροντίζουμε να μην έχουμε αμυχές και τραυματισμούς). Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγουμε τα φιλιά, τις αγκαλιές, αλλά και το να βάζουμε τα τυχόν βρώμικα χέρια μας στη μύτη, στα μάτια ή στο στόμα μας, γιατί κινδυνεύουμε να «βοηθήσουμε» κάποιον ιό να εισβάλει στον οργανισμό μας.
3. Γκρινιάζουμε λιγότερο
Οι γκρινιάρηδες αρρωσταίνουν ευκολότερα. Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον διαπιστώθηκε ότι οι γκρινιάρηδες και γενικά οι απαισιόδοξοι κρυολογούν πιο συχνά από τους χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τη μεγαλύτερη αντίσταση στη γρίπη είχαν όσοι διέθεταν ανεπτυγμένο χιούμορ.
4. Ενθαρρύνουμε τις αληθινές φιλίες
Οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό και υποκύπτουν σπανιότερα σε ασθένειες, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό «Health Psychology». Αντίθετα, οι μοναχικοί άνθρωποι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα στρες, παράγοντας που επιδρά αρνητικά στον οργανισμό.
5. Δεν ντυνόμαστε βαριά
Η αντίληψη ότι τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου είναι λανθασμένη και επομένως η συνήθεια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι δεν μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. Το μυστικό είναι να προσαρμόζουμε το ντύσιμό μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τις δραστηριότητες που πρόκειται να κάνουμε και φυσικά με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινούμαστε. Τα ρούχα θα πρέπει να μας επιτρέπουν να κινούμαστε με άνεση χωρίς να ιδρώνουμε. Επίσης, θα πρέπει να μπορούμε να τα βγάζουμε σε… δόσεις, οπότε είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το ντύσιμο με πολύ χοντρά ρούχα και να προτιμάμε εκείνο με πιο ελαφριά, αλλά το ένα πάνω στο άλλο (π.χ. φανέλα, πουκάμισο, πουλόβερ).
6. Επιδιώκουμε τον καθαρό και δροσερό αέρα
Αντίθετα με τα όσα συχνά πιστεύει ο κόσμος, ο δροσερός αέρας και το κρύο που πιθανώς κάνει στους εξωτερικούς χώρους δεν θα μας αρρωστήσουν. Ισα-ίσα που ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για να διατηρούμαστε υγιείς. Ετσι, αερίζουμε το σπίτι μας, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί, όταν οι ρύποι της ατμόσφαιρας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις ιώσεις είναι να μη συχνάζουμε σε κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.
7. Κοιμόμαστε καλά
Οταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς (7 με 8 ώρες), το ανοσοποιητικό μας (εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων κορτιζόλης που κυκλοφορούν στον οργανισμό) βρίσκεται σε κατάσταση «στρες» και άρα καθίσταται πολύ πιο αδύναμο απέναντι στους πιθανούς εξωτερικούς εισβολείς.
8. Γυμναζόμαστε με μέτρο
Χάρη στις δύο ορμόνες των επινεφριδιών (αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη), η φυσική δραστηριότητα μας κάνει να αναπνέουμε πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόσληψη οξυγόνου και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, όμως, με τον τρόπο αυτόν απομακρύνονται βρογχικές εκκρίσεις, που μπορεί να αποτελέσουν εστία συγκέντρωσης μικροβίων, με αποτέλεσμα να «καθαρίζει» το αναπνευστικό μας σύστημα. Η άσκηση όμως ξυπνά και τα κύτταρα που φρουρούν την άμυνά μας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης φαίνεται να αυξάνουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση, αλλά και για την καταστροφή, ξένων κυττάρων, όπως π.χ. τα μικρόβια. Επιπλέον, η αεροβική άσκηση φαίνεται να ενισχύει τα Β- και Τ-λεμφοκύτταρα. Ετσι, όταν π.χ. περνάμε μια λοίμωξη, ο οργανισμός μας μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό τους, για να την αντιμετωπίσει. Δυναμώνει τον οργανισμό, αλλά αν είναι υπερβολική μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.