Οι ερευνητές από το University of New Mexico «χτένισαν» πληθώρα επιστημονικών δεδομένων για εγκεκριμένα υπάρχοντα φάρμακα και πιστεύουν ότι έχουν ταυτοποιήσει ένα φάρμακο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς από την λοίμωξη Covid-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε ένα φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία είναι όμοια με την ρεμδεσιβίρη και είναι πολύ φθηνότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Tudor Oprea, καθηγητής Ιατρικής και Φαρμακευτικών Επιστημών.
Τρία φάρμακα κατά του κοροναϊού
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Pharmacology & Translational Science, ο Δρ. Tudor Oprea και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Tennessee Health Science Center με επικεφαλής την καθηγήτρια Colleen Jonsson, ανέφεραν ότι ένα παλαιότερο φάρμακο που καταπολεμά την ελονοσία ήταν αποτελεσματικό στην εξάλειψη του κοροναϊού σε πειράματα δοκιμαστικών σωλήνων.
Τα άλλα δύο φάρμακα, που περιλαμβάνουν ένα αντιψυχωσικό και ένα για την θεραπεία της υπέρτασης, φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές ότι εξάλειψαν επίσης τον ιό στα πειράματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οποιοδήποτε από αυτά τα τρία φάρμακα θα μπορούσε να συνδυαστεί με την δραστική ουσία της ρεμδεσιβίρης για να δημιουργήσει μια ισχυρή επίθεση ενάντια στον κοροναϊό.
Πώς θα λειτουργήσει ο συνδυασμός
Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χορηγηθούν χαμηλότερες δόσεις καθενός, μειώνοντας την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η χορήγηση δύο φαρμάκων καθιστά επίσης λιγότερη πιθανή μια ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, που θα μπορούσε να κάνει την θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική.
«Πολλές ενώσεις που εμφανίζουν αντιιική δραστηριότητα σε εργαστηριακό περιβάλλον δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στους ζωντανούς οργανισμούς», σημειώνει ο Δρ. Tudor Oprea οπότε το επόμενο βήμα είναι να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν τα φάρμακα λειτουργούν σε ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19. «Προσπαθούμε να δώσουμε στην επιστημονική κοινότητα δύο όπλα κατά του κοροναϊού, προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας» καταλήγει.