Οι ημέρες μικραίνουν – μαζί τους και η πολύτιμη ηλιοφάνεια, που μας χαρίζει βιταμίνη D και μας κρατά σε εγρήγορση. Ο άστατος καιρός μάς αποτρέπει από τις βόλτες και τις σωματικές δραστηριότητες στη φύση. Και για πολλούς από εμάς η εποχική κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της μαζί με τις πρώτες συννεφιές. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που αισθανόμαστε διαρκώς στραγγισμένοι από ενέργεια! Το ότι έχουμε δικαιολογίες όμως δεν σημαίνει και ότι πρέπει να αποδεχθούμε την κατάσταση. Δεν αποκλείεται να διαπιστώσουμε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να πούμε «αντίο» στην αδιάκοπη κούραση είναι μερικές προσαρμογές στις καθημερινές μας συνήθειες.
Ωραίες κοιμωμένες
Σας θυμίζει κάτι αυτή η σκηνή; Κάθεστε στον καναπέ και κάνετε binge-watching τα επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς. Ξαφνικά κοιτάζετε ανήσυχα το κινητό σας: μένουν τέσσερις ώρες μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι σας. Την επόμενη μέρα η ενέργειά σας προφανώς και είναι στα πατώματα. Το σώμα σας έχει απόλυτη ανάγκη από επτά-εννέα ώρες ύπνου την ημέρα προκειμένου να προλάβει να… αναρρώσει από το βάρος της καθημερινότητας. Ακόμα όμως και αν είστε «στρατιώτης» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ύπνου σας, παράγοντες όπως ο θόρυβος, το φως, η έκθεσή σας σε μπλε ακτινοβολία λίγο πριν από τον ύπνο ή διαταραχές στον ύπνο σας (π.χ. υπνική άπνοια ή ροχαλητό) μπορούν να ρίξουν την ποιότητά του τόσο που να είναι αδύνατον να ξεκουραστείτε.
Μερικά απλά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε σαν πουλάκι είναι να αντικαταστήσετε τις οθόνες με ένα βιβλίο τις ώρες πριν από τον ύπνο – και σίγουρα να μη φάτε και να μην ασκηθείτε έντονα δύο-τρεις ώρες προτού ξαπλώσετε. Και θυμηθείτε: Ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από εννέα ώρες) συμβάλλει στην αύξηση της κόπωσης όσο και η έλλειψή του.
Συνήθειες που μας αδειάζουν την μπαταρία
Οπως κάποιες εφαρμογές κάνουν το smartphone μας να διψάει για φόρτιση, έτσι και κάποιες από τις συνήθειές μας μάς αφήνουν να νιώθουμε κατάκοποι. Αφαιρώντας τες ή περιορίζοντας τη συχνότητα και τη διάρκειά τους, μπορούμε να δούμε θεαματική διαφορά.
Αν και πολλές εξ αυτών διαφέρουν για τον καθένα μας, υπάρχουν και ορισμένες που δεν κάνουν καλό σε κανέναν:
* Το κάπνισμα. Επιβαρύνοντας το αναπνευστικό μας, αυτή η καταστροφική για τον οργανισμό μας συνήθεια μειώνει και την οξυγόνωση του αίματός μας. Ετσι συμβάλλει και στο αίσθημα εξάντλησης.
* Το αλκοόλ. Υστερα από μια ημέρα γεμάτη στρες και υπερένταση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν σε ένα ποτήρι κρασί ή ένα ελαφρύ ποτό, προκειμένου να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα. Ωστόσο ακόμα και αν μοιάζει να λειτουργεί, η συγκεκριμένη μέθοδος εν τέλει κρύβει παγίδες: Οταν το αλκοόλ διασπάται από τον οργανισμό μας, απελευθερώνει διεγερτικά συστατικά. Ετσι καταλήγει να δυσκολεύει τον ύπνο μας ή να χαλά την ποιότητά του.
* Η (υπερβολική) ενημέρωση. Ναι, πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι και, ναι, ζούμε σε μια περίοδο που αυτό είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Ωστόσο η ασταμάτητη «κατανάλωση» κακών ειδήσεων μπορεί να βλάψει την ψυχολογία μας και να μας εξαντλήσει ψυχικά και σωματικά. Μια καλή λύση είναι να διακόπτουμε την ενημέρωσή μας τις τελευταίες ώρες πριν από τον ύπνο.
Αποφασιστικές κινήσεις
Ισως ακούγεται αντιφατικό, αλλά πιθανόν ο λόγος που αισθάνεστε την ενέργειά σας πεσμένη είναι το ότι… δεν κουράζεστε αρκετά. Τουλάχιστον, όχι σωματικά. Η φυσική άσκηση δεν είναι αναγκαία μόνο για την καλή σωματική υγεία μας αλλά και για να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και γιατί – μεταξύ άλλων – βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένα είδη άσκησης, όπως η γιόγκα, φαίνεται μάλιστα πως έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλα.
Και «ναι» και «όχι»
Ισως δεν είναι πάντα προτιμότερο να γυρίζετε στο σπίτι για να ξεκουραστείτε αμέσως μετά τη δουλειά. Η διάθεσή μας, αλλά και η αλληλεπίδραση με αγαπημένα άτομα, παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο κουρασμένοι αισθανόμαστε. Από την άλλη πλευρά, εξίσου μεγάλο πρόβλημα με το να μη λέτε ποτέ «ναι» στις προτάσεις των φίλων σας είναι και το να τις αποδέχεστε όλες, είτε αφορούν τη διασκέδαση είτε πρόκειται για αγγαρείες. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα, οπότε είναι σημαντικό να επιλέγουμε προσεκτικά τι θα συμπεριλάβουμε στο δικό μας, προκειμένου οι μέρες μας να μας γεμίζουν ζωντάνια. Ακόμα και αν δεν μπορείτε πάντα να πείτε το μεγάλο «όχι», βεβαιωθείτε ότι ιεραρχείτε τις υποχρεώσεις σας – και ότι δίνετε στον εαυτό σας το ελεύθερο να… αναβάλει τα λιγότερο σημαντικά.
Μαζεύουμε (για) ενέργεια
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως η διάθεσή σας επηρεάζεται από τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε. Το ίδιο ισχύει και για την ενέργειά σας, που δεν αποκλείεται να καταποντίζεται εξαιτίας της… ακαταστασίας σας. Η έλλειψη τάξης και καθαριότητας μας κουράζει με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, ενδέχεται να αυξάνει τα επίπεδα στρες. Δεύτερον, σε ένα περιβάλλον γεμάτο ετερόκλητα ερεθίσματα, ο εγκέφαλός μας ουσιαστικά δεν χαλαρώνει ποτέ. Και, τρίτον, αυξάνει τον χρόνο και τον κόπο που πρέπει να δαπανήσουμε ακόμα και για τις πιο απλές διαδικασίες, αφού πρέπει πρώτα να… βρούμε τα απαραίτητα, μέσα σε μια θάλασσα από άσχετα αντικείμενα.
Χωρίς νερό δεν μπορώ
Ξέρατε ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα (ακόμα και της ελαφριάς) αφυδάτωσης είναι η κόπωση; Ο οργανισμός μας αποτελείται κυρίως από νερό, με αποτέλεσμα ακόμα και μια μικρή έλλειψή του να είναι ικανή να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν περιμένετε να διψάσετε προτού γεμίσετε το ποτήρι σας! Εκτός από το να πίνετε νερό όμως, μπορείτε να το εκμεταλλευθείτε και με άλλους τρόπους. Ενα ντους πριν από τη δουλειά (όσο πιο δροσερό τόσο το καλύτερο) θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε πιο γρήγορα. Και αν οι κρύες θερμοκρασίες στο μπάνιο σάς φαίνονται βάναυσες, μπορείτε τουλάχιστον να ξεπλένετε το πρόσωπό σας στη χαμηλότερη θερμοκρασία που αντέχετε. Είναι ένα μικρό σοκ, όμως είναι βέβαιο ότι θα σας αποζημιώσει.
Ελέγχουμε όλα τα ενδεχόμενα
Σε περίπτωση που οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ίσως είναι καλό να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η κούρασή μας να οφείλεται σε κάτι οργανικό. Από προβλήματα με τον θυρεοειδή μας μέχρι μια πιθανή έλλειψη σιδήρου, είναι αμέτρητες οι παθολογικές αιτίες που επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Ενέργεια σε ένα λεπτό
Τις ημέρες που η ενέργειά μας είναι «στα πατώματα», ορισμένα εύκολα τρικ μπορούν να της δώσουν μια προσωρινή ενίσχυση.
⦁ Αρωματικά ξυπνητήρια. Ορισμένες οσμές, όπως εκείνες της μέντας, της κανέλας και του δενδρολίβανου, φαίνεται πως έχουν αφυπνιστικές ιδιότητες.
⦁ Πείτε ένα τραγούδι. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, βάλτε το αγαπημένο σας κομμάτι και απλώς τραγουδήστε. Αυτή η απλή πρακτική ρίχνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα μας και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι.
⦁ Ανοίξτε την αυλαία. Οι ημέρες μικραίνουν και αυτό μάς δίνει έναν λόγο παραπάνω να εκμεταλλευόμαστε όσο φυσικό φως μας μένει. Ιδανικά, αφιερώστε ένα τέταρτο στο περπάτημα κάτω από το πρωινό φως. Αν αυτό είναι αδύνατον, τουλάχιστον ανοίξτε τις κουρτίνες και τα στόρια αμέσως μόλις ξυπνήσετε.