Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, η επίσκεψη σε χώρους λατρείας και τα ταξίδια σχετίζονται με σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό ενώ η τήρηση της αυστηρής κοινωνικής αποστασιοποίησης φαίνεται πως «ισοπεδώνει» τον κίνδυνο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές εξέτασαν ένα τυχαίο δείγμα ατόμων στην πολιτεία Μέριλαντ στα τέλη Ιουνίου, ρωτώντας για τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και το ιστορικό μόλυνσης.
Οι πιθανότητες ανά δραστηριότητα
Διαπίστωσαν, συγκεκριμένα ότι εκείνοι που ανέφεραν συχνή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητα να αναφέρουν μόλυνση από τον κοροναϊό, ενώ για όσους ανέφεραν ότι ασκούν αυστηρή κοινωνική αποστασιοποίηση, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο ένα μόλις δέκατο. Η μελέτη θεωρείται μια από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας αξιολογήσεις των σχετικών με την Covid-19 συμπεριφορών που βασίζονται σε δεδομένα έρευνας σε ατομικό επίπεδο, σε αντίθεση με τα συγκεντρωτικά δεδομένα από πηγές όπως οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι αν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να τηρείτε με συνέπεια τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς φαίνεται ότι συνδέονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό» υποστηρίζει ο Δρ. Sunil Solomon, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins School Medicine.
Συχνότητα και ποσοστά λοίμωξης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την εξέταση όλων των μεταβλητών που μπορούσαν να αξιολογήσουν, ο χρόνος σε δημόσιους χώρους συνδέθηκε έντονα με περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης. Ειδικότερα διαπίστωσαν ότι το ιστορικό μόλυνσης ήταν 4,3 φορές πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τη δημόσια συγκοινωνία περισσότερες από τρεις φορές σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Η πιθανότητα μόλυνσης ήταν 16 φορές πιο συχνή μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι έχουν επισκεφτεί έναν τόπο λατρείας τρεις ή περισσότερες φορές, με τα δεδομένα αυτά να αποδεικνύουν ακράδαντα την σημαντικότητα των πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στα πλαίσια της έρευνας δεν έγινε διάκριση μεταξύ επίσκεψης σε τόπο λατρείας για θρησκευτική υπηρεσία ή για άλλους σκοπούς, όπως η κοινωνική συνάντηση ή κάποιο γεύμα.
Όσοι ανέφεραν ότι τηρούσαν με συνέπεια την κοινωνική αποστασιοποίηση σε εξωτερικούς χώρους εμφάνιζαν μόνο 10% ιστορικό λοίμωξης εξαιτίας του κοροναϊού. Τα ευρήματα συνάδουν με το γενικότερο μήνυμα των υγειονομικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο περιορισμός των εκτεταμένων μετακινήσεων, όπως τα ταξίδια, αποτελούν μέτρα – αρωγοί στο περιορισμό της πανδημίας.