Το κοινό κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί αρκετά, με νέα έρευνα όμως να υποστηρίζει ότι τα κρυολογήματα που αντιμετωπίσατε στο παρελθόν ενδεχομένως να σας προστατεύσουν σε ένα βαθμό από την Covid-19. Η μελέτη που συντάχθηκε από ειδικούς μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, υποστηρίζει επίσης ότι η ανοσία στη Covid-19 είναι πιθανό να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο ρόλος των κυττάρων μνήμης Β
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο mBio, είναι η πρώτη στα πλαίσια της οποίας διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19, προωθεί την παραγωγή κυττάρων μνήμης Β, μακροχρόνιων ανοσοκυττάρων που ανιχνεύουν παθογόνα, δημιουργούν αντισώματα για να τα καταστρέψουν και τα θυμούνται μελλοντικά. Την επόμενη φορά που το παθογόνο προσπαθεί να εισέλθει στο σώμα, αυτά τα κύτταρα μνήμης Β μπορούν να δράσουν ακόμη πιο γρήγορα για να εξαλείψουν τη μόλυνση πριν ξεκινήσει.
Επειδή τα κύτταρα μνήμης Β μπορούν να «επιβιώσουν» για δεκαετίες, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους επιζώντες της Covid-19 από μεταγενέστερες λοιμώξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο αυτό το εύρημα χρήζει περαιτέρω επιστημονικής μελέτης, τονίζουν οι ερευνητές. Η εν λόγω μελέτη επισημαίνει επίσης την διασταυρούμενη αντιδραστικότητα των κυττάρων Β της μνήμης, που σημαίνει ότι τα κύτταρα Β, που κάποτε επιτέθηκαν σε άλλους κοροναϊούς, όπως εκείνος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, φάνηκαν επίσης να αναγνωρίζουν το SARS-CoV-2, δηλαδή τον νέο κοροναϊό.
Το επίπεδο προστασίας προς διερεύνηση
«Όταν κοιτάξαμε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από το Covid-19, φαινόταν ότι πολλά από αυτά είχαν μια προϋπάρχουσα δεξαμενή κυττάρων Β μνήμης που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το SARS-CoV-2 και να παράγουν γρήγορα αντισώματα για να του επιτεθούν» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mark Sangster, ερευνητής καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.
«Αυτό που δεν δείχνει αυτή η μελέτη είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχεται από διασταυρούμενα αντιδραστικά κύτταρα μνήμης Β και πώς επηρεάζει την έκβαση των ασθενών. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο προς διερεύνηση» δήλωσε ο David Topham, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο που διεξήγαγε αυτό το έργο. «Τώρα πρέπει να δούμε αν αυτή η ομάδα προϋπάρχοντων κυττάρων μνήμης Β σχετίζεται με ήπια συμπτώματα και βραχύτερη πορεία ασθενειών ή αν βοηθά στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την νόσο COVID-19» καταλήγει.