Μισο-άδεια μπουκαλάκια, καλλυντικά που έχουν λήξει, πινέλα και βουρτσάκια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ή δεν έχουν βολέψει, μέικ απ που έχουν αλλοιωθεί. Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να βρίσκονται και στο δικό σας ντουλάπι καλλυντικών, όπως και στο δικό μου. Όμως ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν πως η ακαταστασία αποσυντονίζει τον νου και την καλή ψυχολογία μας. Γι’ αυτό, όπως λέει η Μαρί Κόντο, είναι ώρα να «απομακρύνουμε τους περισπασμούς και να βάλουμε τάξη στην αταξία», προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας.
Προτού ξεκινήσουμε…
Γνωρίζουμε το δέρμα μας
Ισως το ελαφρύ ενυδατικό τζελ που χρησιμοποιούμε να μη μας καλύπτει πια. Ή αντίθετα μπορεί η βαριά συσφικτική κρέμα να μας πέφτει βαριά και να δημιουργεί γυαλάδες. Δεν είναι λίγες οι φορές που επενδύσαμε σε λάθος καλλυντικά νομίζοντας ότι μας ταιριάζουν. Γι’ αυτό καλό είναι, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας. Εκείνος θα μας διαφωτίσει αν χρησιμοποιούμε τις σωστές συνθέσεις και αν όχι, ποιες να επιλέξουμε. Ισως είναι ένα έξοδο που δεν έχουμε στο πρόγραμμα αλλά σίγουρα σε βάθος χρόνου θα κερδίσουμε περισσότερα γλιτώνοντας από λάθος αγορές. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά της επιδερμίδας αλλάζει με το πέρασμα του καιρού. «Χρόνια τώρα νόμιζα ότι έχω λιπαρό δέρμα με τάσεις ακμής, γι’ αυτό χρησιμοποιούσα τα αντίστοιχα καλλυντικά, ώσπου πήγα στον δερματολόγο που με πληροφόρησε ότι το δέρμα μου είναι εξαιρετικά ξηρό και ευαίσθητο, με τάση για ροδόχρου ακμή και έκζεμα! Φυσικά και σταμάτησα αμέσως ό,τι χρησιμοποιούσα και πήρα τα αντίστοιχα καλλυντικά για την περίπτωσή μου» έλεγε τις προάλλες μία φίλη.
Θυμόμαστε τους 4 πυλώνες της περιποίησης
Καθαρισμός, απολέπιση, ενυδάτωση, προστασία. Αν δεν είμαστε φαν της κορεατικής περιποίησης με τα 10 στάδια, «κόβουμε» τα βήματα και κρατάμε τα απολύτως απαραίτητα. Ενα απαλό καθαριστικό, ένα πίλινγκ με ΑΗΑ, μία ενυδατική κρέμα και φυσικά το αντηλιακό είναι ο πυρήνας της καθημερινής μας περιποίησης. Τα έχουμε ήδη αυτά; Ωραία, αν θέλουμε προχωρούμε στο «χτίσιμο» της υπόλοιπης ρουτίνας: τονωτική λοσιόν, micellaire καθαριστικό, διάφορα είδη μάσκας, ορός, κρέμα ματιών και κρέμα νύχτας, θα αναβαθμίσουν την όψη μας.
Περνώντας στην πράξη…
Βήμα 1: Βγάζουμε όλα τα καλλυντικά μας από εκεί που τα φυλάμε και τα χωρίζουμε σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος τους.
Για παράδειγμα, ξεχωρίζουμε την περιποίηση από το μακιγιάζ και στη συνέχεια βάζουμε σε υποκατηγορίες κάθε προϊόν. Π.χ. όλα τα κραγιόν μαζί, αλλού τις σκιές κ.λπ. Τα πλαστικά διαφανή κουτιά είναι πολύ χρήσιμα γι’ αυτή την ενέργεια. Αν δεν έχετε, τότε απλώστε τα σε μία μεγάλη επιφάνεια, π.χ. στο κρεβάτι ή στο (καθαρό) πάτωμα.
Βήμα 2: Αποφασίζουμε τι κρατάμε και τι πετάμε.
Σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι της σπαζοκεφαλιάς, ιδίως αν είμαστε beauty junkies. Ομως το άπλωμα και η κατηγοριοποίησή τους θα μας διευκολύνει να απαντήσουμε στο ερώτημα π.χ. «πόσες nude σκιές χρειάζομαι που είναι σχεδόν ίδιες;» ή «γιατί κρατάω ακόμα το βερνίκι νυχιών που αγόρασα το 2010;».
Βήμα 3: Εξασφαλίζουμε τους αποθηκευτικούς χώρους.
Αφού έχουμε αποφασίσει τον όγκο και τον αριθμό των καλλυντικών μας, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πώς θα τα αποθηκεύσουμε ανάλογα με τη διαρρύθμιση του χώρου μας. Συρτάρια, ράφια, διαφανή πλαστικά κουτιά, θήκες από πλεξιγκλάς, νεσεσέρ και άλλα αξεσουάρ οργάνωσης σπιτιού έχουν τεράστια χρησιμότητα, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το κόστος τους.
Βήμα 4: Τοποθετούμε ένα-ένα τα καλλυντικά ανά ομάδες σε ξεχωριστούς αποθηκευτικούς χώρους.
Το ζητούμενο είναι να τα τακτοποιήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να βλέπουμε το χρώμα ή τον κωδικό τους πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 5: Εστιάζουμε στα αγαπημένα μας προϊόντα μακιγιάζ.
Ξεχωρίζουμε τα απολύτως απαραίτητα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα φυλάμε σε ένα νεσεσέρ, έτσι ώστε να μην αφιερώνουμε πολλή ώρα ψάχνοντας μέσα στον χαμό. Εναλλακτικά, αν μας επιτρέπει το μέγεθος του δωματίου που κάνουμε μακιγιάζ (συνήθως στην κρεβατοκάμαρα ή στο μπάνιο), τοποθετούμε σε κοινή θέα διαφανείς θήκες από πλεξιγκλάς για τα κραγιόν, τα βερνίκια, τα πινέλα και τα υπόλοιπα σύνεργα του μακιγιάζ.
Βήμα 6: Ξεσκαρτάρουμε τα πινέλα μακιγιάζ.
Εδώ ισχύει το μότο «λίγα και καλά». Στην καθημερινότητά μας θα χρειαστούμε ένα πινέλο πούδρας και ρουζ επίπεδο, με μαλακές τρίχες και στρογγυλεμένες άκρες. Για τα μάτια, ένα μέτριο πινέλο για να απλώνουμε τη σκιά στο βλέφαρο και ένα πιο μικρό πινέλο με γωνία για να δίνουμε ένταση και βάθος στο κινητό βλέφαρο.
Αν είστε φαν των πολλών πινέλων, τότε τοποθετήστε τα σε γυάλινα ποτήρια ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση και να μπορείτε να τα καθαρίζετε εύκολα μία φορά την εβδομάδα. Tip: Αντί για ποτήρι, εκμεταλλευτείτε τη συσκευασία ενός πολυτελούς κεριού που έχει τελειώσει.
Βήμα 7: Βάζουμε ετικέτες στα κουτιά.
«Μάσκες μαλλιών», «αποσμητικά», «conditioner» κ.λπ. Είναι η κίνηση-ματ για να μπορούμε στο μέλλον να ελέγχουμε την τάξη στα καλλυντικά που έχουμε και που θα αποκτήσουμε.
Εύκολα tips συντήρησης
1. Οταν παίρνουμε κάτι το βάζουμε επί τόπου ξανά στη θέση του. Ακούγεται παιδική συμβουλή, όμως θα κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα.
2. Η διατήρηση είναι το «κλειδί». Αφιερώνουμε 5 λεπτά κάθε μέρα για να καθαρίζουμε και να τακτοποιούμε το δωμάτιο όπου φυλάμε τα καλλυντικά μας.
3. Μία με δύο τον χρόνο, ανάλογα με τη συχνότητα και τον όγκο των αγορών μας, κάνουμε παρόμοιο ξεσκαρτάρισμα. Μόνο που τις επόμενες φορές θα είναι πιο εύκολη υπόθεση, χάρη στην κατηγοριοποίηση που έχουμε ήδη κάνει.
4. Αν χρειαστεί αγοράζουμε νέους αποθηκευτικούς χώρους. Είναι πανεύκολο να διατηρούμε την τάξη όταν το κάθε αντικείμενο έχει συγκεκριμένη θέση.
5. Οσο πιο λίγα καλλυντικά έχουμε τόσο πιο εύκολα βάζουμε τάξη. Οι μετρημένες επιλογές μας προσδίδουν περισσότερη αξία στην περιποίηση, κάνουν καλό στην τσέπη μας και ενδεχομένως έχουν βέλτιστο αποτέλεσμα στην καθημερινή μας ρουτίνα.