Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη μοναξιά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Η μοναξιά, που ορίζεται ως αίσθημα απομόνωσης ή ως η απουσία σημαντικών προσωπικών συνδέσεων, σχετίζεται σταθερά με την ανθυγιεινή γήρανση και έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την συνολική εικόνα της υγείας του ατόμου.
Αντίστροφη συσχέτιση σοφίας και μοναξιάς
Σε μια πρόσφατη διαπολιτισμική μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza εξέτασαν μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες στο Σαν Ντιέγκο και στο Cilento της Ιταλίας, διαπιστώνοντας ότι η μοναξιά και η σοφία έχουν έναν ισχυρό αρνητικό συσχετισμό. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Aging and Mental Health, υποδηλώνει ότι η σοφία μπορεί να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι της μοναξιάς.
«Ένα σημαντικό εύρημα από τη μελέτη μας ήταν η αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ μοναξιάς και σοφίας. Τα άτομα με υψηλότερα «σκορ» σοφίας ήταν λιγότερο μοναχικά και αντίστροφα» δήλωσε ο Δρ. Dilip V. Jeste, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, διακεκριμένος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Η μοναξιά επιδρά αρνητικά στην υγεία
«Η μοναξιά συνδέεται σταθερά με χαμηλά επίπεδα υγείας, κακή ποιότητα ύπνου και λιγότερη ευτυχία, ενώ το αντίθετο ισχύει γενικά για τη σοφία» επισημαίνουν οι ερευνητές, που εξέτασαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες: ενήλικες ηλικίας 50 έως 65 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 90 ετών από το Cilento και τις ίδιες ομάδες από το Σαν Ντιέγκο.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ευρήματα που σχετίζονται με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια σε δύο σημαντικά διαφορετικούς πολιτισμούς, μια αγροτική περιοχή της νότιας Ιταλίας και μια αστική κομητεία στιε Ηνωμένες Πολιτείες, με διαφορετικές μητρικές γλώσσες και μοναδική ιστορία, εκπαιδευτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο» δήλωσε ο Δρ. Salvatore Di Somma, επικεφαλής Ιταλός ερευνητής και καθηγητής ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza.
Τα πολλά υπέρ της σοφίας
Τόσο η μοναξιά όσο και η σοφία αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εν μέρει κληρονομούνται και εν μέρει καθαρίζονται από το περιβάλλον» εξηγούν οι ερευνητές.
Η σοφία έχει πολλά οφέλη, όπως η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, ο αυτο-αναστοχασμός και η υγιής συναισθηματική διαχείριση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενσυναίσθηση και η συμπόνια είχαν τον ισχυρότερο αντίστροφο συσχετισμό με τη μοναξιά. «Οι άνθρωποι που ήταν πιο συμπονετικοί ήταν λιγότερο μοναχικοί» καταλήγουν.