Μια νέα μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα των κοινών οικιακών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία μάσκας πολλαπλών χρήσεων για να «φρενάρουμε» την ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σε συνδυασμό με το τακτικό πλύσιμο χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι ερευνητές από το University of Illinois εξέτασαν την ικανότητα άνετης αναπνοής και του αποκλεισμού σταγονιδίων για έντεκα κοινά οικιακά υφάσματα, χρησιμοποιώντας μια ιατρική μάσκα ως σημείο αναφοράς. Τα επιλεγμένα υφάσματα κυμαίνονται από καινούργια και μεταχειρισμένα ενδύματα, παπλώματα, σεντόνια έως και τραπεζομάντηλα.
Το ζήτημα με την μεταφορά σταγονιδίων
Οι περισσότερες μελέτες αναφορικά με τις μάσκες πολλαπλών χρήσεων επικεντρώνονται στο ζήτημα της μεταφοράς μικροσκοπικών σωματιδίων αερολύματος. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ομιλία, ο βήχας και το φτέρνισμα δημιουργεί μεγαλύτερα σταγονίδια που μπορεί να μεταφέρουν σωματίδια του νέου κοροναϊού εάν το άτομο μολυνθεί. Αυτά τα μεγαλύτερα σταγονίδια δημιουργούν πρόβλημα επειδή, με επαρκή ορμή, μπορούν να «περάσουν» από τους πόρους ορισμένων υφασμάτων, να σπάσουν σε μικρότερα σταγονίδια και να μεταφερθούν στον αέρα. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την ικανότητα αναπνοής και αποκλεισμού 11 κοινών οικιακών υφασμάτων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα υφάσματα ως προς την κατασκευή τους, την περιεκτικότητα σε ίνες, το βάρος, τον αριθμό νημάτων, τους πόρους και τον ρυθμό απορρόφησης νερού.
Περίπλοκος ο έλεγχος αποκλεισμού
«Ο έλεγχος της αναπνοής αυτών των υφασμάτων αποτέλεσε το εύκολο μέρος» επισημαίνει ο Δρ. Taher Saif, καθηγητής μηχανολογίας και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois. «Μετρήσαμε απλώς τον ρυθμό ροής αέρα μέσω του υφάσματος. Ο έλεγχος της ικανότητας αποκλεισμού σταγονιδίων είναι λίγο πιο περίπλοκος. Βρήκαμε ότι όλα τα υφάσματα που δοκιμάστηκαν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον αποκλεισμό των σωματιδίων, που μεταφέρονται από σταγονίδια υψηλής ταχύτητας παρόμοια με εκείνα που απελευθερώνονται καθώς μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ακόμα και με ένα στρώμα. Με δύο ή τρία στρώματα υφασμάτων, ακόμη και τα πιο διαπερατά υφάσματα δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο πάνω στο οποίο σταματούν τα σταγονίδια» καταλήγει η ερευνητική ομάδα.