Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί κάποιος για να περιγράψει τα συναισθήματά του αποτελεί έναν από τους δείκτες της ψυχικής και σωματικής υγείας όπως και της γενικής ευεξίας, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Ένα μεγαλύτερο λεξιλόγιο αρνητικών συναισθημάτων ή διαφορετικοί τρόποι για να περιγράψουμε παρόμοια συναισθήματα, συσχετίζεται με περισσότερη θλίψη και κακή σωματική υγεία, ενώ ένα μεγαλύτερο λεξιλόγιο θετικών συναισθημάτων συσχετίζεται με την ευεξία και τη καλή σωματική υγεία.
Η γλώσσα.. «μιλά»
«Η γλώσσα μας φαίνεται να αποκαλύπτει, σχεδόν ανεπαίσθητα, την εμπειρία που έχουμε με ποικίλες συναισθηματικές καταστάσεις, με τις οποίες είμαστε πιο άνετοι, δηλαδή έχουμε βιώσει επανειλημμένα» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Vera Vine. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του αριθμού των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να ονομάσουμε ένα συναίσθημα και πόσο συχνά ή πιθανό είναι να βιώνουμε αυτό το συναίσθημα» επισημαίνει. Για να εξεταστεί πώς το βάθος του συναισθηματικού λεξιλογίου αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό με την βιωμένη εμπειρία, οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια ιστολόγια γραμμένα από περισσότερα από 35.000 άτομα και δοκίμια από 1.567 φοιτητές. Οι φοιτητές ανέφεραν επίσης τις διαθέσεις τους περιοδικά κατά τη διάρκεια του πειράματος.
Σύνδεση λέξεων και διαθέσεων
Συνολικά, τα άτομα που χρησιμοποίησαν μια ευρύτερη ποικιλία λέξεων αρνητικών συναισθημάτων έτειναν να εμφανίζουν γλωσσικούς δείκτες που σχετίζονται με χαμηλότερη ευεξία, όπως η αναφορά σε ασθένειες ή στην μοναχικότητα και ανέφεραν σε μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και νευρωτισμού καθώς και κακή σωματική υγεία. Αντίθετα, εκείνοι που χρησιμοποίησαν μια ποικιλία λέξεων θετικών συναισθημάτων έτειναν να εμφανίζουν γλωσσικούς δείκτες ευεξίας, όπως η αναφορά σε δραστηριότητες αναψυχής, επιτεύγματα και ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά ενσυνειδητότητας, συμφωνίας και καλύτερης υγείας.
«Πλούσιο» λεξιλόγιο βάσει εμπειρίας
«Είναι πιθανό οι άνθρωποι που είχαν πιο άβολες ή θλιβερές εμπειρίες στη ζωή να έχουν αναπτύξει πλουσιότερα αρνητικά λεξιλόγια συναισθημάτων για να περιγράψουν τους κόσμους γύρω τους» επισημαίνουν οι ερευνητές. «Στην καθημερινή ζωή, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να χαρακτηρίσουν τα αποχρωματισμένα συναισθήματα ως αρνητικά, γεγονός που μπορεί τελικά να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή τους» εξηγούν.