Σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of British Columbia, διαπιστώθηκε ότι μετά από μια νύχτα λιγότερου ύπνου, οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν πιο συναισθηματικά σε αγχωτικά γεγονότα την επόμενη μέρα και δεν χαίρονται τόσο πολύ με χαρμόσυνα νέα. Η μελέτη, με επικεφαλής την ψυχολόγο υγείας Nancy Sin, εξετάζει πώς ο ύπνος επηρεάζει την αντίδρασή μας τόσο σε αγχωτικά όσο και σε θετικά γεγονότα στην καθημερινή ζωή. «Όταν οι άνθρωποι βιώνουν κάτι θετικό, όπως όταν δέχονται μια αγκαλιά ή όταν περνούν την ημέρα στην φύση, συνήθως αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι εκείνη την ημέρα» λέει και η ψυχολόγος υγείας Nancy Sin. «Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι όταν ένα άτομο κοιμάται λιγότερο από το συνηθισμένο δεν έχει τόσο θετική ανταπόκριση ακόμα και στα θετικά γεγονότα» επισημαίνει.
Λιγότερος ύπνος; Λιγότερα θετικά συναισθήματα
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ανέφεραν μια σειρά από αγχωτικά γεγονότα στην καθημερινή τους ζωή, όπως οι καυγάδες, οι κοινωνικές εντάσεις, το εργασιακό και το οικογενειακό άγχος και όταν υφίσταντο διακρίσεις. Όταν οι άνθρωποι κοιμόντουσαν λιγότερο από το συνηθισμένο, ανταποκρίθηκαν σε αυτά τα αγχωτικά γεγονότα με μεγαλύτερη απώλεια θετικών συναισθημάτων, πράγμα που έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, καθώς η αδυναμία διατήρησης θετικών συναισθημάτων απέναντι σου στρες, θέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών και ακόμη και πρόωρου θανάτου. Χρησιμοποιώντας καθημερινά δεδομένα περίπου 2.000 ατόμων οι ερευνητές ανέλυσαν η διάρκεια του ύπνου και πώς οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε αρνητικές και θετικές καταστάσεις την επόμενη μέρα.
Ο ανεπαρκής ύπνος «βλάπτει» την υγεία
Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ωστόσο δεν πληρούν όλοι το πρότυπο αυτό, επισημαίνουν οι ερευνητές. «Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έδειξε ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές, χρόνιες παθήσεις υγείας και πρόωρο θάνατο. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι μικρές διακυμάνσεις στον ύπνο κάθε βράδυ, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα τους» καταλήγουν οι ερευνητές.