Στην πρώτη έρευνα του είδους, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της California στο Davis, διαπίστωσε ότι ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι διατυπώνουν στόχους σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους – και οι στόχοι ενός ατόμου σχετίζονται με το πώς η προσωπικότητά τους αλλάζει στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου. Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 500 φοιτητές όταν ξεκίνησαν το κολέγιο, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του κολεγίου και 20 χρόνια αργότερα σχετικά με τους στόχους τους αναφορικά με την δημιουργικότητά τους, με το αν είχαν μια επιτυχημένη καριέρα, αν δημιούργησαν οικογένεια, αν ένιωθαν άνετοι με την οικονομική τους κατάσταση και αν δραστηριοποιούνται στην καριέρα ή την πολιτική.
Στόχοι ανά δεκαετία
«Αυτή η μελέτη μας έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε πώς οι προσωπικότητες των ατόμων και οι σημαντικοί στόχοι της ζωής σχετίζονται μεταξύ τους σε δύο διαφορετικές δεκαετίες ζωής» δηλώνει η Olivia E. Atherton, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California στο Davis. «Βρήκαμε ότι, με πολλούς τρόπους, η προσωπικότητα κάποιου διαμορφώνει τους τύπους των στόχων της ζωής που εκτιμώνται και ως αποτέλεσμα της επιδίωξης αυτών των στόχων, η προσωπικότητα μπορεί ακόμα και να αλλάζει στην πορεία» συμπληρώνει.
Επιτυχία και στόχοι
«Εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, έχουν σημειώσει τη σημασία των στόχων» επισημαίνουν οι ερευνητές, αναφέροντας το παράδειγμα του Αϊνστάιν, ο οποίος υποστήριξε ότι «αν θέλετε να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή, συνδέστε τη με έναν στόχο, όχι με ανθρώπους ή πράγματα». «Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είχε ήταν πιθανότατα η κινητήρια δύναμη πίσω από τους τύπους στόχων που στόχευε να επιτύχει», εξηγούν οι ερευνητές. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη ορίζονται ως τα “Big Five” («τα μεγάλα πέντε») στην ψυχολογία και περιλαμβάνουν:
- Τον νευρωτισμό.
- Την εξωστρέφεια.
- Την δεκτικότητα νέων εμπειριών.
- Την συμφωνία.
- Την ευσυνειδησία ή σχολαστικότητα.
Αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά καταγράφουν γενικά τους περισσότερους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι διαφέρουν ο ένας από τον άλλο και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα σημαντικών εκβάσεων στη ζωή. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με αισθητικούς στόχους, οικονομικούς στόχους, στόχους αναφορικά με την δημιουργία οικογένειας / σχέσης, ηδονιστικούς στόχους, πολιτικούς στόχους αλλά και θρησκευτικούς. «Διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα αυξήθηκαν στη συμφωνία και στην ευσυνειδησία, μειώθηκαν στον νευρωτισμό και έδειξαν μικρή αλλαγή στην δεκτικότητα νέων εμπειριών και στην εξωστρέφεια από την ηλικία των 18 έως 40 ετών» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Στόχοι που «χάνουν» την σημασία τους
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι δίνουν λιγότερη σημασία σε όλους τους στόχους με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι πιθανώς επειδή τους επιτυγχάνουν οι στόχοι γίνονται λιγότερο σημαντικοί. «Αναγνωρίζοντας τα προσωπικά τους πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς, οι μεσήλικες ενήλικες μπορεί να δώσουν λιγότερη σημασία σε ορισμένους άλλοτε σημαντικούς στόχους» καταλήγουν.