Τρόμο στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η είδηση ότι έχουν εντοπιστεί τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά από τον κοροναϊό μέσα σε διάστημα μερικών μηνών.
Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για επαναμόλυνση και εκφράζουν φόβους ότι αν αυτό ισχύει «τινάζεται» στον αέρα όλος ο σχεδιασμός για την παραγωγή εμβολίων.
Πρόκειται για μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη, αφού δεν αποκλείεται να τιναχτεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός των εμβολίων, ακόμη και αυτών που βρίσκονται στη φάση της παραγωγής, αν βέβαια επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί για δεύτερη φορά από τον φονικό ιό.
Χονγκ Κονγκ
Η πρώτη περίπτωση είναι ένας άντρας στο Χονγκ Κονγκ που προσβλήθηκε 4,5 μήνες από τότε που ιάθηκε από τον κοροναϊό.
Βέλγιο – Ολλανδία
Όμως αυτό δεν, όπως όλα δείχνουν, το μοναδικό περιστατικό. Αυτό διότι 24 ώρες μετά, Βέλγιο και Ολλανδία ανακοινώνουν δύο περιπτώσεις ασθενών που επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν για δεύτερη φορά.
Οι δεύτερες επιμολύνσεις σε Βέλγιο, Ολλανδία και Χονγκ Κονγκ απαιτούν γενετικό έλεγχο του ιού ώστε να φανεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος ή για κάποια μετάλλαξή του.
Οι Ιταλοί ξεκινούν την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών στο δικό τους εμβόλιο, άλλα σκευάσματα βρίσκονται στη δεύτερη και στην τρίτη φάση, και σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην κριθούν αποτελεσματικά.
Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Στην περίπτωση της επαναμόλυνσης στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό.
«Αν και τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, το δημοσίευμα δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό. Αν όντως επαληθευτεί δείχνει ότι το σενάριο της βαρύτερης κλινικής εικόνας στην επαναμόλυνση μέσω μηχανισμού ενίσχυσης αντισωμάτων είναι μάλλον απίθανο» εξήγησε.
«Με απλά λόγια η επαναμόλυνση δεν φαίνεται να συνοδεύεται από βαρύτερη κλινική εικόνα. Αυτό μας δημιουργεί μια μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά στο εμβόλιο. Διότι το εμβόλιο αν και εφόσον δεν καταφέρει να δώσει την αποστειρωτική ανοσία τουλάχιστον θα μας οδηγήσει σε ελαφρύτερες κλινικές εικόνες» υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.
Ανησυχία Μόσιαλου
Στο εν λόγω θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE εξηγεί πως «πριν από αυτό το περιστατικό, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν πιθανώς ανοσία σε όλα τα στελέχη του. Η επαναμόλυνση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και με άλλους εποχικούς κοροναϊούς και αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ορίζουν την ανοσία στον SARS-CoV-2».
Και καταλήγει πως «υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων εξασθενούν σε ορισμένους ασθενείς μετά από μερικούς μήνες, και ίσως να πρέπει να εμβολιάζονται και οι ασθενείς που έχουν νοσήσει. Ίσως να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν και πρώην ασθενείς στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια».