Παρά την ειδυλλιακή της εικόνα, η παραλία µπορεί να γίνει επικίνδυνο µέρος καθώς ειδικά αυτή την εποχή είναι σε έξαρση η ανάπτυξη µυκητιάσεων, που είναι οι πιο συνηθισµένες δερµατικές λοιµώξεις κατά τους θερινούς µήνες. Οµως τα περισσότερα από τα δερµατικά προβλήµατα ευτυχώς θεραπεύονται, κυρίως αν γίνουν άµεσα αντιληπτά. Δείτε λοιπόν πώς θα αναγνωρίσετε και θα αντιµετωπίσετε 4 από τις πιο συχνές δερµατοπάθειες που µπορούν να µεταδοθούν αυτή την εποχή στις αµµουδερές παραλίες.
Ονυχομυκητίαση
Η ονυχομυκητίαση (μύκητες νυχιών) είναι η πάθηση που γίνεται εντονότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να προσβάλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Πιο συχνά εκδηλώνεται στο μεγάλο νύχι του ποδιού. Αν και η ονυχομυκητίαση δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. Γι’ αυτό και η μόλυνση πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως γιατί μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια και επιπλέον να μεταδοθεί και σε άλλους ανθρώπους. Ατομα που πάσχουν από διαβήτη, κυκλοφορικά προβλήματα ή έχουν εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Το ίδιο και οι ηλικιωμένοι.
Πώς θα την αναγνωρίσετε: Με την ονυχοµυκητίαση τα νύχια αλλοιώνονται, αδυνατίζουν, αποκτούν κίτρινο ή καφέ χρώµα και δυσάρεστη οσµή. Σταδιακά εµφανίζονται στην επιφάνειά τους άσπρες κηλίδες και κάτω από αυτή συσσωρεύονται ρυπαρές ουσίες.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Προληπτικά και σε ήπιες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για µόλυνση των νυχιών από µύκητες, συνιστάται επάλειψη νυχιών µε ειδικό διάλυµα για την αντιµετώπισης των µυκήτων των νυχιών. Ωστόσο αρκετές φορές, επειδή η µόλυνση βρίσκεται βαθιά κάτω από το σώµα του νυχιού, στην κοίτη του, η θεραπεία της ονυχοµυκητίασης είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν το πρόβληµα επιµένει, συµβουλευθείτε τον δερµατολόγο σας, ο οποίος θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιµυκητιασικά χάπια, σε συνδυασµό µε φάρµακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέµβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser), ανάλογα µε τη βαρύτητα της λοίµωξης.
«Πόδι του αθλητή»
Η υγρή άμμος και η ζεστή υγρασία των κλειστών (κυρίως αθλητικών) παπουτσιών δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητιάσεων στα πόδια. H πιο συχνή μυκητίαση αυτή την εποχή είναι το επονομαζόμενο «πόδι του αθλητή» και οφείλεται σε μόλυνση από κάντιντα ή από δερματόφυτο.
Πώς θα την αναγνωρίσετε: Η συγκεκριµένη µυκητίαση συνήθως εµφανίζεται µε απολέπιση και φαγούρα ανάµεσα στο τέταρτο και πέµπτο δάκτυλο, ενώ συχνά επεκτείνεται και στο πέλµα, στα νύχια ή στη ράχη του ποδιού.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Αν έχετε προσβληθεί από τη µόλυνση, ο δερµατολόγος θα συστήσει κάποιο αντιµυκητικό φάρµακο – σε σκόνη ή σπρέι. Eνας επίσης φυσικός τρόπος για να την καταπολεµήσετε είναι να ρίξετε ανάµεσα στα δάχτυλα του ποδιού µαγειρική σόδα, να την αφήσετε για λίγα λεπτά και ύστερα να ξεπλύνετε καλά τα πόδια σας µε χλιαρό νερό. Επαναλαµβάνετε τη θεραπεία αυτή όσον καιρό χρειαστεί. Πολύ σηµαντικό για να προφυλαχθείτε από το «πόδι του αθλητή» είναι να πλένετε τα πόδια σας σε καθηµερινή βάση, να τα σκουπίζετε καλά (κυρίως ανάµεσα στα δάχτυλα), να αλλάζετε συχνά παπούτσια (και τον χειµώνα κάλτσες) και όσο µπορείτε να αποφεύγετε τα ντους στο γυµναστήριο και στα αποδυτήρια, ειδικά ξυπόλυτοι.
Μυρμηγκιές σε δάχτυλα και πέλματα
Οι μυρμηγκιές είναι δερματικά εξογκώματα-εξανθήματα που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μπορεί να είναι στρογγυλές ή με ακανόνιστο σχήμα, επίπεδες ή εξογκωμένες. Δεν είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταδίδονται όμως πολύ εύκολα.
Πώς θα τις αναγνωρίσετε: Τα µικρά εξογκώµατα του δέρµατος αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα και στα πέλµατα των ποδιών. Ο ιός µεταδίδεται µε την άµεση δερµατική επαφή ή µε το άγγιγµα υγρών επιφανειών, που έχουν µολυνθεί από άτοµα που έχουν µυρµηγκιές, ενώ εµφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει σχισµή στο δέρµα ή υπερβολική υγρασία, όπως αυτή στα ιδρωµένα πόδια. Οι µυρµηγκιές στα πέλµατα είναι µεγαλύτερες από τις κοινές µυρµηγκιές και επώδυνες λόγω της πίεσης που ασκείται κατά το περπάτηµα.
Πώς θα τις αντιμετωπίσετε: Επειδή οι µυρµηγκιές είναι µεταδοτικές και πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σηµεία του σώµατος ή να µεταδοθούν σε άλλα άτοµα, το καλύτερο είναι να αντιµετωπίζονται αµέσως, στο ιατρείο του δερµατολόγου ή του πλαστικού χειρουργού. Οι µυρµηγκιές αντιµετωπίζονται µε κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), µε διαρθεµοπηξία, µε laser, µε εφαρµογή κολλητικών ταινιών, µε το τρύπηµα της µυρµηγκιάς υποδερµικά µε βελόνα και µε καυστικά µείγµατα. Η θεραπεία είναι απλή και δεν προκαλεί πόνο.
Σταφυλόκοκκος
Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, ο «ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος» ή αλλιώς MRSA είναι ένα σύμπλεγμα μικροβίων που μπορεί να ζήσει στο θαλασσινό νερό για αρκετές ημέρες και να αναπαραχθεί στην άμμο, να προκαλέσει λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, οι πνεύμονες και άλλες περιοχές.
Πώς θα την αναγνωρίσετε: Η µόλυνση, που εµφανίζεται κυρίως σε παιδιά 2-5 ετών (αν και µπορεί να εµφανιστεί σε όλες στις ηλικίες), στην αρχή µοιάζει µε σπυράκι ή τσίµπηµα εντόµου αλλά µπορεί να εξελιχθεί σε απόστηµα και να εισχωρήσει στα εσωτερικά όργανα.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Συνήθως συστήνεται αντιβίωση που χορηγείται από το στόµα, αλλά µπορεί και να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια. Και βέβαια, η πρόληψη ή προστασία, που µπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, είναι:
-Να καλύψετε τα σηµεία του δέρµατος (π.χ. χέρια, πόδια), αν έχουν γρατζουνιές, πριν παίξουν µε την άµµο.
-Να µην τα αφήνετε να κάθονται γυµνά στην άµµο και αν θέλουν να καθίσουν, να χρησιµοποιείτε πάντοτε ψάθα, καθαρή πετσέτα ή καρεκλάκι παραλίας.
Για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις της παραλίας
- Αποφύγετε το ξυπόλυτο περπάτημα αν η παραλία έχει πολυκοσμία ή δεν δείχνει και τόσο καθαρή.
- Σε περίπτωση που συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια στην αμμουδιά, ελέγχετε τα πέλματά σας πριν και μετά το περπάτημα για τυχόν σκισίματα, πληγές, έλκη, κάλους, μύκητες κ.ά.
- Αν κάθεστε πάνω στην άμμο, να κάθεστε πάντα σε καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα. Μη μένετε με ρούχα που συγκρατούν υγρασία, όπως το μαγιό.
- Το ντους μετά το μπάνιο στη θάλασσα και το πλύσιμο των χεριών, αφού φύγετε από την παραλία, μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης από μύκητες.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ε.Α. Αρβανιτάκη, ποδολόγο-ποδίατρο, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων, MSc, BSc (Hons) Podiatry MPS.