Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι τελικές αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν – εκτός απροόπτου – στις 7 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με «πηγές» του υπουργείου Παιδείας, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.
Έτσι, μπαίνει τέλος – για την ώρα – στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι μπορεί τελικά λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές, να ανοίξουν μετά τις 7 Σεπτεμβρίου.
Προφανώς και αν σημειωθεί μία κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – τα οποία ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα – τότε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.
Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι οι μαθητές, από το νηπιαγωγεία έως και το λύκειο θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες στα σχολεία.
Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για όσο διάστημα χρειαστεί, θα παρέχονται οι μάσκες δωρεάν σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού», ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική σύσκεψη για τον κοροναϊό.
Πάντως, λίγες ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι, φαίνεται πως αρκετοί είναι όσοι ανησυχούν για το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων φέρνοντας στο προσκήνιο τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε αρκετά σχολεία.
Πού δεν θα φοράνε τη μάσκα οι μαθητές
Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.
Στους εξωτερικούς χώρους, ξεκαθάρισε, θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, ενώ χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κοροναϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.
«Στους εξωτερικούς χώρους, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε η κ. Κεραμέως.
Τη Δευτέρα η εξειδίκευση των μέτρων για τα σχολεία
Πάντως, τη Δευτέρα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να προετοιμαστούν για μία σχολική καθημερινότητα με αυξημένα μέτρα προστασίας ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζονται τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
- Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
- Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
- Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Θα κλείνουν τα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος;
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ειδικά πρωτόκολλα στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κοροναϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η σχολική μονάδα στην οποία παρουσιάστηκε το κρούσμα δεν θα κλείνει .
«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε πρόσφατα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων
Λίγες ώρες πριν την εξειδίκευση των μέτρων για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συνεχίζουν να «ξιφουλκούν».
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης μίλησαν το πρωί στο MEGA για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.
Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι είναι σαφές ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες.
Όμως, για να πειστούν τα παιδιά, πρόσθεσε, δεν αρκούν μόνο οι δάσκαλοι, αλλά πρέπει και οι γονείς να συμβάλλουν σε αυτό.
Για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως επειδή είναι έτσι η γεωγραφία της χώρας, τα παιδιά στις αίθουσες είναι λίγα. Ωστόσο υπάρχουν και αυτά με 23 ή και 30 παιδιά ανά τάξεις.
Υποστήριξε επίσης, ότι έχουν γίνει αυξήσεις στον αριθμό των εκπαιδευτικών, ενώ έχουν γίνει και μόνιμες προσλήψεις.
Από την πλευρά της η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μία έξαρση της νόσου σημαντική, και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», τόνισε.
Στάθηκε ακόμη στο κυβερνητικό αλαλούμ που προέκυψε όσο αφορά την κάλυψη του κόστους της μάσκας σημειώνοντας ότι « η αρμόδια Υπουργός Παιδείας ζητούσε από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τις μάσκες, την ώρα που ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε για δωρεάν διάθεσή τους, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό να εγκαλέσει τα κόμματα για το αν είμαστε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαρχής καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο».
Σύμφωνα με την κυρία Τζούφη, χάθηκε πολύτιμος χρόνος το καλοκαίρι ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την βέλτιστη οργάνωση και προετοιμασία του ανοίγματος των σχολείων με όρους που θα διασφάλιζαν την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.
Σαφής ήταν η θέση της κυρίας Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή ΚΙΝΑΛ, τομεάρχη παιδείας.«Η νόσος είναι σε εξέλιξη, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια».Τόνισε δε, ότι το άνοιγμα των σχολείων, έχει για κάθε κυβέρνηση έναν συμβολισμό «την επιστροφή στην κανονικότητα».
Οι γονείς για το άνοιγμα των σχολείων
ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων της κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος στάθηκε στον μεγάλο προβληματισμό ων γονιών, από τον περασμένο Απρίλη κιόλας, που δεν είναι άλλος από τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία.
«Θέλουμε τα παιδιά να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά υπάρχει προβληματισμός, γιατί από πλευράς κυβέρνησης το μόνο μέτρο που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, 15 μέρες πριν, είναι η χρήση μάσκας, ενώ εμείς είχαμε θέσει μια σειρά από ζητήματα», υπογράμμισε.
«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την κατάσταση που επικρατεί με τις αίθουσες. Υπάρχουν για παράδειγμα αίθουσες που είναι σε υπόγεια, δεν αερίζονται κλπ. Ενώ υπάρχει κενό και στην εκπαιδευτική διαδικασία που δεν ξέρουμε πως θα καλυφθεί». πρόσθεσε.